ZA 10 + ZO 11 SEPTEMBER 2022
VAN 11.00 TOT 17.00 UUR


Rosa Alp

Rosa Alp

Rosa onderzoekt de mogelijkheid om materialen te combineren, met name gebruikte objecten, om hierdoor nieuwe vormen te maken vol speelse humor en vaak met levendige kleuren. Zij wil kunstwerken maken die de toeschouwer dwingen om hun kijk op de objecten te veranderen en die wellicht een glimlach op de lippen brengen.






    The Burger Company

    The Burger Company

    The Burger Company bereidt burgers gemaakt van de beste streekproducten. Zo is ons vlees gemaakt van de Groningse Blaarkop koe worden de broodjes dagelijks vers gebakken bij bakkerij Haafs.



      The Burger Company staat beide dagen bij het Berlage Raadhuis.


      - Website The Burger Company




      Marlene Bakker

      Marlene Bakker

      Marlene Bakker is een opvallende verschijning in het Groningstalig circuit. Haar prachtige stem en eigen werk bezorgen haar een geheel eigen plekje binnen de Nederlandse muziekscene.

      Marlene's debuutalbum RAIF is inmiddels landelijk veel geprezen en ontving onder andere een vijfsterren recensie in het Dagblad van het Noorden. "Tot nu toe wat mij betreft het beste album van 2018", zei Frits Spits op NPO Radio 1 in zijn programma De Taalstaat.

      Ze ontving de Streektaalprijs voor haar album RAIF en de Bosklopper Bokaal voor haar beste Groningstalige single met 'Waarkhanden'. Dit lied gaat over terug gaan naar je roots na lang te zijn weggeweest. Heimwee en angst om terug te keren zijn vermengd in dit lied waarbij je kan concluderen dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. "Ik vind Westerwolde magisch, er hangt historie in de lucht en ik voel me verbonden met het gebied".

      Ook zij die de taal niet machtig zijn, zullen worden geraakt door de filmische sfeer. Bol van verlangen, weemoed en romantiek. Laat je meevoeren in een unieke luisterervaring waarin Marlene zingt over de magie van het noorden en waar het aardse Gronings naadloos aansluit op de hedendaagse indiepop.



        Marlene Bakker geeft op zaterdagmiddag een concert in de Petrus en Pauluskerk.


        - Website Marlene Bakker




        Trudy Beekman

        Trudy Beekman

        Trudy Beekman tekent en schrijft. Ze raakt geïnspireerd door lege boeken/dummy's, die ze mooi vindt en die haar uitdagen. Naar aanleiding van de dikte van het boek, de papiersoort, de snelheid of traagheid van het omslaan, de grootte van de bladzijden en het aantal bladzijden vormt zich het beeld van het thema waarmee ze het boek wil vullen. Dan bepaalt ze de lay-out van het boek, het materiaal waarmee ze gaat werken en het onderwerp. Ze begint dus met lang nadenken en in het lege boek bladeren, dan gaat ze het aantal bladzijden tellen, de papiersoort beoordelen, etc. etc.

        Wat ze maakt heet een Kunstenaarsboek. Bij dat genre laat de kunstenaar zich leiden door de vorm van het boek op zich, dus wordt het boek zelf het kunstwerk. Bij Trudy gaat het om de inhoud. Zij vindt het boek goed gelukt als het lijkt alsof het altijd al heeft bestaan. Zij gebruikt veel humor, filosofie en biologische kennis in haar werk, plus haar kennis over papiersoorten, tekenmaterialen en kalligrafie. In een boek kan zij haar energie en enthousiasme kwijt en alles wat zij wil zeggen. Bovendien heeft het boek een enorme uitdaging die haar aanspreekt: er mag niets fout gaan. Het is een kunstvorm die ontstaan is vanuit het vullen van schetsboekjes, wat ze al 30 jaar doet.

        Monumentaal Usquert is een ideale plek om deze boeken te laten zien. Trudy vindt het leuk om te praten over de totstandkoming van het boek en welke ideeën ze daarbij heeft. En Trudy vindt het belangrijk dat de bezoeker samen met haar in het boek kan bladeren en lezen. Ze is dan ook heel blij dat ze mee kon doen met deze bijzondere manifestatie.
        Naast het maken van kunstenaarsboeken geeft Trudy les in schetsen en botanisch tekenen in haar atelier in Warffum.




          Trudy exposeert haar kunstenaarsboeken bij Kerkstraat 8.


          - Website Trudy Beekman




          Berlage-Suite

          Berlage-Suite

          Naar aanleiding van de heropening van het oude gemeentehuis (het zgn. Berlagehuis) in de loop van 2022 werd de “Berlage-Suite” geschreven als ode aan de befaamde architect Berlage en in het bijzonder aan het gemeentehuis in Usquert. Berlage heeft in het begin van de vorige eeuw in opdracht van het toenmalige gemeentebestuur een imponerend gemeentehuis voor dit dorp ontworpen en gebouwd.
          Ter markering van dit feit zal nu deze unieke compositie voor het eerst worden uitgevoerd!

          De Berlage-Suite werd geschreven door Henk-Doeke Odinga, de in Usquert woonachtige componist en pianist, die al eerder voor Monumentaal Usquert schreef. Het muziekstuk van dit jaar gaat behalve over Berlage en het gemeentehuis van Usquert over de plaats Usquert met zijn middendijk en zeedijk en daarachter de Waddenzee.


          De Berlage-Suite wordt twee keer uitgevoerd op zondagmiddag 11 september 2022 (zie programma). Wat het geheel ook hierbij speciaal maakt is de integratie van de muziekverenigingen in Usquert die zowel op zichzelf als gezamenlijk zullen klinken. De deelnemers aan de uitvoering zijn: Boreas Fanfare en Malletband, Gemengd Zangkoor Usquert, Warffums Mannenkoor, visserskoor De Zielrietzangers, Karen Versloot orgel, Liesbeth Wildeveld en Henk-Doeke Odinga, piano, Foske Hopma Zijlema verteller.




            De uitvoering van de Berlage-Suite is op zondag 11 september om 13:30 en 15:30 uur in de Petrus en Pauluskerk. Toegangsprijs €5,- pp. Kaarten te koop vanaf 11:00 uur bij de kerk.




            Bladzij 20

            Bladzij 20

            Antiquariaat 'Bladzij 20' is een kleine winkel in Bedum, Molenweg 20, met een algemene voorraad. Het assortiment omvat zo'n 8000 boeken. Meer dan 2500 boeken hebben betrekking op Noord-Nederland. Hierbinnen voert de Groningana, boeken over de stad en provincie Groningen, de boventoon. Natuurlijk hoort hier ook literatuur in het Gronings bij. En boeken die zich afspelen in het Groningerland.



              Bladzij 20 is met een deel van de collectie te gast bij Kerkstraat 8.


              - Website Bladzij 20




              René de Boer

              René de Boer

              René de Boer, geboren in Groningen (1945) werd opgeleid aan de Academie Minerva. Hij werkte sinds eind jaren zestig als ruimtelijk vormgever.
              Vaak maakte hij grote monumentale objecten die geÏnspireerd zijn op vormen uit de natuur. Die objecten hebben invloed op de omgeving. Indien mogelijk ontwierp hij daarbij ook een omgeving voor het object (bv. Poort, 1986 Wagenborgen). Omgekeerd kan een bestaande omgeving aanleiding zijn om aan een object een specifieke vorm te geven (bv. Kringloop, 1984 Stadspark Groningen).
              Het uitgelezen materiaal bij uitstek, dat René de Boer voor zijn omgevingsobjecten gebruikte, is cortenstaal. Dit materiaal heeft een robuuste aardse uitstraling.
              René de Boer voerde zijn objecten eigenhandig in zijn werkplaats te Usquert uit.

              Enkele bekende objecten zijn: de Boemerang in Beilen (1966), de Werkmanpoort bij het herinneringscentrum Kamp Westerbork (2000), Poort Kaap Noord (2003) op het noordelijkste punt van Nederland (gemeente Eemsmond) en in 2008 beelden langs de Tjonger, Hoornsterzwaag (een opdracht van Staatsbosbeheer).



                Neem de tijd om tijdens Monumentaal Usquert langs de beeldenroute te wandelen met 15 objecten van René de Boer. Men kan starten bij het wandelpad naast het Berlage Raadhuis of bij de ingang naar het kerkhof aan de Zijlsterweg.


                - Website René de Boer




                Boréas

                Boréas

                Op 1 augustus 1899 werd in Usquert het Harmoniekorps Boréas opgericht. Het aantal leden bij de oprichting was negentien. Rond 1918 was een omschakeling van Harmonie naar Fanfarekorps. In 1955 werd aan het korps een drumband toegevoegd, nu een van de beste van het Noorden. Bij een feestelijke uitvoering bij het 60-jarig jubileum in 1959 in Hotel het Gemeentehuis werd door Boréas voor het eerst in uniform gespeeld. Vele jubilea zijn intussen gevierd zoals het 100-jarig bestaan in 1999.

                De jaarlijkse uitvoering en het zomerconcert geniet grote belangstelling. Boréas speelt ook bij belangrijke gebeurtenissen in Usquert zoals de Dodenherdenking en de Usquerder Kermis.

                Boréas bestaat momenteel uit een Fanfare, een Malletband en Studio Noordenwind. Studio Noordenwind is de nieuwe naam voor het opleidingsorkest.

                Boréas zal dit jaar haar medewerking verlenen aan de Berlage Suite van de hand van Henk-Doeke Odinga.



                  De Malletband en de Fanfare van Boréas treden samen met het Gemengd Zangkoor Usquert, het Warffums Mannenkoor en de Zielrietzangers op in de Berlage Suite, van componist Henk-Doeke Odinga, op zondagmiddag in de Petrus en Pauluskerk. Met verdere medewerking van Karen Versloot orgel, Liesbeth Wildeveld en Henk-Doeke Odinga, piano en Foske Hopma Zijlema als verteller.


                  - Website Boréas




                  Eric Borrias

                  Eric Borrias

                  Verhalenverteller Eric Borrias is een van de beste verhalenvertellers van ons land. Gekozen tot Vertelambassadeur 2016 voor Nederland en Vlaanderen. Hij heeft jaren geleden van zijn passie zijn beroep gemaakt en is inmiddels een veelgevraagde verteller in binnen- en buitenland. Hij is vooral bekend vanwege zijn bewerkingen van (kinder)boeken tot vertelvoorstellingen zoals 'Brief voor de Koning' en 'De 100 jarige man die uit het raam klom en verdween'. En dat zijn nog maar twee van de 18 voorstellingen die hij speelt.
                  Daarnaast schrijft hij maatwerkverhalen voor bedrijven, coacht en regiseert collegavertellers.


                  • Dorpshuis


                  Eric Borrias brengt op zondagmiddag in het Dorpshuis zijn kindervoorstelling 'Brief voor de Koning' naar het boek van Tonke Dragt: Tiuri krijgt opdracht een uiterst geheime brief naar de koning te brengen, maar onderweg wachten vele gevaren.


                  - Website Eric Borrias




                  Eline Brontsema

                  Eline Brontsema

                  Eline Brontsema (1988) studeerde in 2020 af aan de Klassieke Academie in Groningen met als eindexamenbegeleiders Piet Sebens en Siemen Dijkstra. Ze maakt schilderijen en kleurenhoutsnedes. Voor haar prenten maakt ze gebruik van de reductietechniek, waarmee uit één enkele plaat een houtsnede ontstaat. Een deel van de plaat wordt weggegutst, zodat het hoger gelegen deel de inkt opneemt en kan worden afgedrukt. Daarna moet het werk drogen en kan het volgende deel worden weggesneden. Dit proces wordt herhaald tot de gewenste oplage is bereikt. Daarna kan de tweede kleur worden gedrukt.
                  Terwijl bij de techniek van de houtsnede traditioneel gezien gebruik wordt gemaakt van een beperkt aantal kleuren, maakt Eline gedetailleerde prenten met veel verschillende kleurlagen: Een arbeidsintensive manier van werken.

                  Het interieur is een geliefd onderwerp voor Eline, waarin haar zwak voor nostalgische taferelen vaak terugkomt. Kleur en compositie spelen daarbij de belangrijkste rol.



                    Eline Brontsema exposeert haar werk bij de familie Nienhuis, Wadwerderweg 5.


                    - Website Eline Brontsema




                    Joke Corporaal

                    Joke Corporaal

                    In de twee concertjes op 10 september in de boerderij Kloosterwijtwerd spelen Truus Pinkster klavecimbel, Joke Corporaal viool en Jonna Meeuwissen cello
                    Zij kennen elkaar al lang vanuit het samen musiceren eerst in Diletto Musicale Groningen en nu in ensemble1718 ook in Groningen. Beide ensembles vertegenwoordigen een jarenlange traditie van samenwerking op hoog niveau tussen amateur-musici en professionals.
                    Individueel laten we ons nog steeds begeleiden door lessen, masterclasses en andere vormen van scholing.
                    Beide genoemde ensembles waren en zijn barok-ensembles. En ook wij spelen muziek uit de barok.

                    In het eerste concert vertolken we solo-klavecimbelmuziek van Sweelinck en een sonate voor klavecimbel en viool van J.S. Bach.
                    In het tweede concert komt solo-klavecimbelmuziek van Froberger aan bod, een sonate voor viool en basso continuo (klavecimbel en cello) van Händel en een sonate voor cello en klavecimbel van Vivaldi.



                      Truus Pinkster, Joke Corporaal en Jonna Meeuwissen spelen op zaterdagmiddag in de historische ambiance van Kloosterwijtwerd.

                      Foto: Joke Pan en Syrinx




                      Siemen Dijkstra

                      Siemen Dijkstra

                      Siemen Dijkstra (Den Helder 1968)

                      Siemen volgde zijn opleiding aan de ABK Minerva in Groningen. Gaandeweg deze studie verlegde hij zijn interesse van de wetenschappelijke illustratie, richting het landschap. Zijn eerste landschap studies zijn dan ook naar Groningse, Deense en Drentse landschappen. Hoewel opgegroeid in en rond de heidevelden en bossen van Zuidwest Drenthe, leerde Siemen tijdens zijn verblijf in Groningen ook het oostelijke (Groninger) wad kennen. Dat, samen met het Drentse landschap, zijn gebieden die hem tot op de dag van vandaag inspireren. Siemen tekent landschappen naar de directe waarneming. Soms werkt hij deze uit tot grotere houtsneden, die hij thuis in zijn atelier ontwikkeld.

                      In het sterk veranderende landschap van Noord-Nederland, ziet hij zichzelf als archivaris, die landschappen vastlegt, voordat ze voorgoed veranderen. Dat werk komt nooit af, dus werkt Siemen stug door. Ietwat weemoedig concluderend dat pensioen er in de nabije toekomst niet in zal zitten. Maar in de 30 jaar dat Hij landschappen vastlegt in houtsnede en tekening, mag hij, naast publieke belangstelling, toch op erkenning rekenen van musea en instituten. Vorig jaar won Siemen een internationale prestigieuze grafiekprijs in Parijs en dit jaar de Culturele Prijs Drenthe, ook voor zijn oeuvre tot nu toe. Een kunstenaar in bonus dus, hoewel hij zichzelf het liefst ziet als beschouwer, die het liefst verdwijnt in zijn getekende vergezichten.



                        Siemen Dijkstra exposeert zijn houtsnedes in Het Gemeentelijk Verzorgingsgesticht.




                        Doggy Few

                        Doggy Few

                        The Doggy Few zijn Liz, Ietsje, Peter, Eoghain, Erik en Luke.

                        Ze spelen al 20 jaar de muziek die ze leuk vinden! Lang geleden kwamen ze elkaar tegen in de sessies in de Ierse kroeg in Groningen en ze spelen nog steeds met hart en ziel hun muziek: Ierse en Schotse feestliedjes en ballads, zelf geschreven en traditioneeel. Ruige en ook gevoelige liedjes over het vrolijke en treurige leven, drank en liefde. Natuurlijk veel bekende meezingers en vrolijke dansmuziek, maar ook veel eigen werk en kleine uitstapjes naar Americana.

                        Ze hebben altijd lol op het podium en maken een feestje voor het publiek.



                          Doggy Few treedt op bij Eetcafé 't Gemeentehuis.


                          - Website Doggy Few




                          Duo Annette Scholten en Nanke Flach

                          Duo Annette Scholten en Nanke Flach

                          Annette Scholten en Nanke Flach vormen sinds 2009 een vast duo. In eerste instantie speelden zij alleen muziek voor cello en piano, maar sinds eind 2011 is daar een fascinerend instrument bijgekomen: de Lame Sonore. De lame sonore is verwant aan de zingende zaag, maar door zijn grotere toonomvang ook geschikt om klassiek repertoire op uit te voeren. Beide musici zijn klassiek opgeleid aan het conservatorium. Het duo stelt afwisselende programma's samen waarin zowel bekendere werken als nieuwe muziek te horen is. Er wordt regelmatig samengewerkt met componisten om nieuw repertoire voor de lame sonore te schrijven.

                          In de zomer van 2014 ontvingen Annette Scholten en Nanke Flach een eervolle vermelding voor hun concerten tijdens de Ibla Grand Prize, een internationaal muziekconcours op Sicilië. In mei 2015 maakten ze op uitnodiging van de Ibla Grand Prize een tournee door de Verenigde Staten waarbij o.a. hun debuut in Carnegie Hall op het programma stond. In de zomer van 2018 waren ze uitgenodigd om te komen jureren tijdens hetzelfde concours op Sicilië en voor het geven van concerten aldaar.

                          Het duo is diverse malen te gast geweest in radioprogramma's. Zo speelden ze o.a. meerdere keren in het programma 'Spiegelzaal', live uitgezonden vanuit het Concertgebouw in Amsterdam en waren ze te gast in 'De Klassieken'. Daarnaast waren ze meermaals te horen op regionale radiozenders. Verder is het duo actief op diverse grote en kleine podia.

                          In februari 2018 presenteerden zij hun debuut CD 'Angelo', die zeer positief werd ontvangen. De CD bevat zowel bekende werken als nieuwe, voor het duo geschreven muziek.

                          https://youtube/N8IldfUEjb0



                            Het duo Annette Scholten en Nanke Flach treedt op zondag op in de historische ambiance van Kloosterwijtwerd. Ze spelen muziek van Debussy, Messiaen en Fauré en muziek van de Nederlandse componist Mathieu Polak, waarvoor ze een award wonnen in 2021.

                            Foto: Johan van der Klaauw



                            - Website Duo Annette Scholten en Nanke Flach




                            Peter Durieux

                            Peter Durieux

                            Enkele malen per jaar vertrekt Peter Durieux naar Frankrijk om er te tekenen. Veel van deze tekeningen worden later gebruikt als onderwerp voor schilderijen, maar kunnen ook op zichzelf staan. De onderwerpen variëren van kusten en bootjes in Bretagne tot muurtjes, huizen en trappen in een totaal andere streek: de Ardeche. De tekeningen zijn soms schetsmatig, een andere keer zeer uitgewerkt. De schilderijen, in acrylverf, zijn altijd zeer gedetailleerd met afmetingen van briefkaartformaat tot meer dan een vierkante meter. Op het atelier zijn hiervan diverse voorbeelden te zien.
                            Daarnaast is Peter Durieux mede-eigenaar van de Stadsgalerie in Groningen. Ook hier is regelmatig nieuw werk van hem te zien.



                              Het atelier van Peter Durieux is open in zijn woonhuis, Stationstraat 4.


                              - Website Peter Durieux




                              Falcon Combo

                              Falcon Combo

                              Tien jaar geleden speelden ze voor het eerst bij Monumentaal Usquert.
                              Henk Vrijma, Bert Posthumus, Gerard Groothuis en Duurt Beukema, speelden als VMC (Vrijdag Middag Combo ) in huize Langeheerd.
                              Precies 10 jaar later mogen ze weer optreden tijdens Monumentaal Usquert, als Falcon Combo.

                              Marloes de Groot is hun pianist, Nico Boekholt zit achter de drums, Duurt Beukema speelt basgitaar en Henk Vrijma alt-en tenorsaxofoon en swing accordeon. Nieuw is Rudy Bron, jazz gitarist. Rudy is begonnen als bassist,later pianist en heeft in meerdere country en western groepen gespeeld. Zijn passie voor jazz heeft hij bij Falcon Combo gevonden.
                              Hun zangeres is Berber Pieksma. Berber heeft haar eigen combo onder de naam WHAT ABOUT BERB. Ook zingt ze in de Falcon Big Band uit Beetsterzwaag.
                              Het repertoire is een mix van swingende standards, rustige ballads en Zuid Amerikaanse bossa's.



                                Het Falcon Combo treedt op zaterdag- en zondagmiddag op bij het Berlage Raadhuis.




                                Flipside&Beyond

                                Flipside&Beyond

                                De veelzijdige Amsterdams-Friese formatie Flipside & Beyond is ontstaan op een muziekavond waar de verschillende leden optraden en waar ze elkaar vervolgens vonden in een dampende jamsessie. Die smaakte naar meer en dus besloten ze als band verder te gaan. De bandleden hebben hun sporen ruimschoots verdiend in allerlei muziekgenres: zo spelen Cora (tenorsax) en Yond (altsax) al jaren in big bands, heeft Flip (gitaar) o.a. een verleden als ragtimegitarist en speelt Gerryt (tuba) ... nou ja, eigenlijk alles wat je hem voorzet.

                                Hun repertoire bestaat uit veelal zelf gearrangeerde nummers van grootheden als Al Cohn, Sonny Rollins, Lee Morgan en Horace Silver, afgewisseld met klassiekers als 'All of me', 'Softly as in morning sunrise' and 'Satin Doll'. En soms wordt er ook nog wat gezongen!

                                Flipside & Beyond bestaat uit: Yond Boeke - altsax, Cora Hollema - tenorsax, Flip van Oenen -gitaar, Gerryt Huizinga - tuba



                                  Flipside & Beyond brengt op zaterdag jazzy muziek in Hotel de Landbouw.



                                  Gemengd Zangkoor Usquert

                                  Het koor is opgericht op 1 juni 1986 door jonge, enthousiaste Usquerders, die graag met elkaar wilden zingen in het eigen dorp. Het koor groeide uit tot een groot koor met ongeveer 40 leden. Sinds die tijd zongen ze in bejaardenhuizen en deden mee met de rayonconcerten van de bond van koren. Maar vooral belangrijk waren en zijn de optredens in het eigen dorp: kerstconcerten en 5 mei concerten. Ook vierden ze hun 25-jarig bestaan met een concert tesamen met andere koren. Ze zingen in alle talen, als het maar vrolijk klinkt!

                                  Op dit moment is het ledental wat teruggelopen en de leeftijd varieert tussen 50 en 80 jaar, maar de leden zingen nog steeds allemaal vrolijk uit volle borst. Dirigent Liesbeth van Hoffen staat al jaren voor het koor en maakt samen met hen een mooi repertoire. Liesbeth zorgt ervoor dat alle liederen mooi klinken.



                                    Het Gemengd Zangkoor Usquert treedt samen met Boreas Fanfare en Malletband, het Warffums Mannenkoor en de Zielrietzangers op in de Berlage Suite, gecomponeerd door Henk-Doeke Odinga, op zondagmiddag in de Petrus en Pauluskerk. Met verdere medewerking van Karen Versloot orgel, Liesbeth Wildeveld en Henk-Doeke Odinga, piano en Foske Hopma Zijlema als verteller.




                                    Edwin Grissen

                                    Edwin Grissen

                                    Strikt genomen is Edwin Grissen als zeeschilder begonnen na zijn academietijd op Minerva te Groningen. Hij is daar afgestudeerd in 1996. Hij heeft dit thema jarenlang volgehouden, maar ontdekte dat er meer te schilderen valt in de wereld. Naast de muizenserie die op deze expositie te zien is, schildert hij ook andere thema's: stadsgezichten, bosgezichten, stillevens, en nog steeds zeegezichten. Eigenlijk alles wat hem kan boeien.

                                    De muizen zijn meer illustratief en gaan over het leven van de muis Hero. Grappig genoeg is de muis ontstaan bij toevalligheid. Mede door de geboorte van zijn dochter is de nadruk meer komen te liggen bij het kwetsbare en de kleine natuur in plaats van het grootse en overweldigende. Hij ziet de natuur het liefst haar eigen gang gaan, dus zijn muis heeft een eigen wil. Ze moeten vooral niet braaf onze regels volgen.

                                    Bij het eerste werkje dat hij maakte, steelt de muis uit de muizenval een stuk kaas en daarbij sloopt hij 'per ongeluk' de Nederlandse vlag. Dit schilderij kent inmiddels vele vervolgen, waar de muis op vele manieren de kaas of de vlag rooft. Op een zeker moment leek het Edwin wel tijd om hem wat anders te laten doen en stuurde hem op reis in een kofiekopje de wilde zee op. Sindsdien heeft de muis tal van ontmoetingen gehad en is hij op vele plekken geweest. Uit gereisd is de muis echter nog lang niet!

                                    (Foto: Een nieuw huis, cornflakes)



                                      Edwin Grissen exposeert zijn muizen bij de familie Verbogt aan de Hoofdstraat 17.


                                      - Website Edwin Grissen




                                      Hilde van Heuveln

                                      Hilde van Heuveln

                                      Hilde van Heuveln (1965, Drachten) heeft in het verleden de een-jarige opleiding Creatieve Handvaardigheid gevolgd bij het Kunstencentrum in Groningen. Daarna heeft ze 3 jaar bij hetzelfde instituut lessen keramiek gevolgd. Zelf heeft ze het gevoel dat ze het meeste heeft geleerd door veel te doen.
                                      De natuur staat centraal in haar werk; ze maakt voornamelijk vogels, dieren en bloemen. Niet geheel natuurgetrouw, maar vaak is wel te zien om welk dier of plant het gaat.

                                      De beelden zijn gemaakt van klei met grove chamotte en zijn vaak raku gestookt. De laatste manier van stoken geeft vaak een verrassend resultaat met niet te voorspellen craquelé. De beelden zijn bedoeld om binnenshuis te plaatsen.



                                        Hilde van Heuveln exposeert haar keramiek bij Hoofdstraat 13.

                                        De partner van Hilde, Oscar de Jong, exposeert óók in Usquert: beelden in de tuin van Stationsstraat 7.


                                        - Website Hilde van Heuveln




                                        Aafke Holman

                                        Aafke Holman

                                        Aafke Holman (Stroobos 1952) woont en werkt in Usquert.
                                        Ze heeft de docentenopleiding handvaardigheid en textiele werkvormen afgerond aan de Hanzehogeschool in Groningen. Daarna heeft ze een aantal jaren Academie Minerva gevolgd.

                                        Door drukke werkzaamheden als o.a. museumdocent in het Groninger Museum heeft haar eigen werk een flinke periode op een laag pitje gestaan. Een paar jaar geleden heeft ze haar eigen werk weer opgepakt.

                                        In eerste instantie maakte ze ruimtelijk werk geïnspireerd op de natuur. Zo exposeerde ze in Friesland met de expo 'Riet, gelede tekens in het veld'.

                                        Nu werkt ze meer in het platte vlak met sjablonen en drukinkt op een collageachtige manier. Nog steeds vormt de natuur haar inspiratie bron. Haar serie 'Van Varens' is gebaseerd op de vormen van de bladen van tropische varens en van fossiele varenachtige planten. Ze wijkt in haar kleurgebruik af van de voorstelling zoals deze in werkelijkheid te zien is.

                                        Haar stijl wijkt af van de zintuiglijk waarneembare werkelijkheid. Dat geldt zowel voor de vorm als haar kleurgebruik. Soms weer is het kleurgebruik symbolisch waarbij bepaalde kleuren een bepaalde betekenis hebben, maar ook zoekt ze in haar kleuren de mogelijkheid om haar gevoelens en ervaringen uit te drukken.

                                        (Foto: Van Varens nr. 1, 2020, drukinkt, sjablonen op papier)



                                          Aafke Holman exposeert bij Raadhuisstraat 28A.




                                          Erik Hulsegge

                                          Erik Hulsegge

                                          Erik Hulsegge (Groningen, 1967) werkt al ruim twintig jaar bij RTV Noord. Al die jaren deed hij als journalist en columnist van alles bij de omroep, maar met name op de achtergrond. Zo is hij onder meer bedenker van de kennisquiz Klouk.
                                          Sinds een aantal jaren schrijft Hulsegge voor de zondagmorgen verhalen voor de website. Die verhalen vertelt hij in het Gronings in het radioprogramma Noordmannen.
                                          De verhalen over de dagelijkse beslommeringen van hemzelf en andere mensen werden zo populair dat er inmiddels ook een verzamelboek is verschenen: Numero Dertien.



                                            Op zaterdag leest Erik Hulsegge voor uit eigen werk in de mooie tuin van Netteke Nienhuis.




                                            Oscar de Jong

                                            Oscar de Jong

                                            Oscar de Jong (1963, Amsterdam) studeerde biologie aan de RUG en is afgestudeerd in plant- en dierecologie. Zijn studierichting is terug te zien in zijn werk.
                                            Met ijzeren staven en cortenstaal maakt hij met name vogels, maar ook dieren en bloemen; meestal fors groter dan de werkelijkheid. Met weinig materiaal probeert hij een open structuur te maken waarin het onderwerp en zijn karakteristieke houding toch te herkennen is. De meeste vogels staan op oude verweerde meerpalen.

                                            Oscar heeft een cursus lassen en smeden gevolgd, maar is verder autodidact. Cortenstaal krijgt door invloed van het weer een mooie roestkleur, maar het metaal roest niet door. De beelden kunnen dus het het gehele jaar buiten staan.



                                              De beelden van Oscar de Jong zijn te zien in de mooie tuin aan de Stationsstraat 7.

                                              De partner van Oscar, Hilde van Heuveln, exposeert óók in Usquert: keramiek bij Hoofdstraat 13


                                              - Website Oscar de Jong




                                              Jacqueline Kasemier

                                              Jacqueline Kasemier

                                              Jacqueline Kasemier is geboren in Groningen en heeft haar opleiding genoten aan de Academie Minerva te Groningen. Zij woont en werkt in Noord-Groningen. Zij schildert in de traditie van de realisten en heeft een uitgebreid scala aan onderwerpen.
                                              Veel van haar onderwerpen ontleent zij aan de mythologie of de geschiedenis. Naast thematische voorstellingen schildert zij ook stillevens, landschappen en portretten in opdracht. Enkele hoogleraarsportretten in het Academiegebouw in Groningen zijn door Jacqueline in opdracht geschilderd.
                                              Een groot deel van het laatste werk is aan het onderwerp 'water' gewijd zoals vijvers, en grachten rond Groninger borgen en boerderijen. Zij is gefascineerd door de gelaagdheid die zichtbaar wordt door de spiegeling, transparantie en werelden in en op het water.



                                                Het atelier van Jacqueline Kasemier is open in haar woonhuis aan de Kerkstraat 8.


                                                - Website Jacqueline Kasemier




                                                Machteld Kee

                                                Machteld Kee

                                                Na een studie rechten in Leiden, Fashion Design in Amsterdam volgde Machteld Kee eindelijk haar beeldhouw passie aan de Klassieke Academie in Groningen, waar zij afstudeerde.

                                                Exposities waar ze aan mee heeft gedaan zijn onder andere in de beeldentuin van Gees, Beresteyn in Veendam, Tinallinge en Pictura in Groningen.

                                                Machteld maakt gebruik van verschillende soms tegengestelde technieken om de vele facetten van het vrouwelijke zichtbaar te maken, een vastgelegde beweging in stof blijft beweging. Relaties en stemmingen blijken ook uit de soms surrealistische elementen die tot nadenken stemmen. Een voortdurend proces van vernieuwing; soms krachtig en zwaar, dan weer fragiel en lichtvoetig, bijna transparant, maar altijd verrassend.



                                                  Machteld Kee exposeert haar werk in de mooie tuin van de familie Wiersma, Wadwerderweg 11.


                                                  - Website Machteld Kee




                                                  Piet Lanting Antiek-Interieur

                                                  Piet Lanting Antiek-Interieur

                                                  Vanaf 1972 vindt u Piet Lanting Antiek-Interieur in Bedum

                                                  Lanting verkoopt perfecte antieke en oude meubelen in eiken, mahonie en noten.
                                                  Ook de jaren 30 en 50 meubelen zijn op dit moment populair.
                                                  Verder vindt men een grote diversiteit aan decoratie, brocante, vintage, tuinaccessoires, enz .

                                                  Albert De Boer uit Winsum is specialist in porselein en kristal

                                                  Helena Drijfhout heeft een brocante schuurtje in Bedum



                                                    Piet Lanting Antiek-Interieur, Albert de Boer porselein en kristal, Helena Drijfhout brocante, hebben een verkoopexpositie bij Landbouwmechanisatie Kazemier, Raadhuisstraat 2.




                                                    Theo Leijdekkers

                                                    Theo Leijdekkers

                                                    Theo Leijdekkers exposeert zijn nieuwe werk in de Petrus en Pauluskerk. Na jarenlang bloemen, bladeren of struikgewas te hebben geschilderd, ligt de nadruk in deze nieuwe schilderijen op tuinen waar de menselijke activiteit zichtbaar is. Zoals te zien in volkstuintjes, verlaten kassen en de rommeligheid die daar te vinden is. Ook het landschap speelt een grote rol. Een constante in het werk blijft de grote afmeting van de schilderijen en het plezier in het schilderen mag gezien worden.

                                                    (Foto: Tuin bij Rancier, olieverf op doek, 105x140cm, detail)



                                                      Theo Leijdekkers exposeert nieuw werk in de Petrus en Pauluskerk.


                                                      - Website Theo Leijdekkers




                                                      Hans van der Lijke

                                                      Hans van der Lijke

                                                      Hans van der Lijke, geboren 4 december 1943 te Utrecht. Op de leeftijd van 7 jaar verhuisd naar de Stad Groningen en een jaar later naar Roden, daar opgegroeid en woonachtig tot aan zijn diensttijd.

                                                      Toen Hans zich daarna opnieuw in Groningen vestigde en nog weer veel later kennismaakte met zijn tweede vrouw, Tinie, werd de streektaal steeds belangrijker voor hem. Nadat Tinie hem op zijn vijftigste verjaardag een gitaar cadeau deed, rolden de Groningstalige liedjes al snel uit zijn pen en voegde hij zich vrij snel bij het groeiende rijtje Groningse streektaal artiesten. Hans treedt regelmatig op en heeft tot op heden 4 CD's uitgebracht.

                                                      De produktie van zijn vierde CD is ook nu weer verrijkt door muzikale inbreng van het tweespan Bert Ridderbos en Linde Nijland.

                                                      Hans liedjes gaan over alles wat hij mooi óf juist helemaal niet zo mooi vindt en hij neemt daarbij geen blad voor de mond.



                                                        Hans van der Lijke treedt op zaterdag- en zondagmiddag op in de mooie tuin van Jan en Roelie Zuidema, Wadwerderweg 17.


                                                        - Website Hans van der Lijke




                                                        Mattie Gelati

                                                        Mattie Gelati

                                                        Mattie Gelati verkoopt in Groningen vanuit drie nostalgische Italiaanse ijswagentjes maar liefst 19 verschillende smaken ambachtelijk ijs. In 2006 is Mattie Gelati ontstaan toen op een regenachtige oktoberdag een van de huidige ijscokarretjes te koop stond. Dat karretje was gedeukt en gehavend, maar beantwoordde wel aan het doel: vers schepijs verkopen.
                                                        Men rijdt een dagelijkse zomerroute, maar Mattie Gelati is ook in te huren voor evenementen en feesten.



                                                          Mattie Gelati staat met z'n ijskarretje bij Hoofdstraat 13.


                                                          - Website Mattie Gelati




                                                          Jonna Meeuwissen

                                                          Jonna Meeuwissen

                                                          In de twee concertjes op 10 september in de boerderij Kloosterwijtwerd spelen Truus Pinkster klavecimbel, Joke Corporaal viool en Jonna Meeuwissen cello
                                                          Zij kennen elkaar al lang vanuit het samen musiceren eerst in Diletto Musicale Groningen en nu in ensemble1718 ook in Groningen. Beide ensembles vertegenwoordigen een jarenlange traditie van samenwerking op hoog niveau tussen amateur-musici en professionals.
                                                          Individueel laten we ons nog steeds begeleiden door lessen, masterclasses en andere vormen van scholing.
                                                          Beide genoemde ensembles waren en zijn barok-ensembles. En ook wij spelen muziek uit de barok.

                                                          In het eerste concert vertolken we solo-klavecimbelmuziek van Sweelinck en een sonate voor klavecimbel en viool van J.S. Bach.
                                                          In het tweede concert komt solo-klavecimbelmuziek van Froberger aan bod, een sonate voor viool en basso continuo (klavecimbel en cello) van Händel en een sonate voor cello en klavecimbel van Vivaldi.



                                                            Truus Pinkster, Joke Corporaal en Jonna Meeuwissen spelen op zaterdagmiddag in de historische ambiance van Kloosterwijtwerd.




                                                            Anne Mensinga

                                                            Anne Mensinga

                                                            Anne Mensinga (1984 Groningen) studeerde kunstgeschiedenis en daarna volgde ze de beroepsopleiding aan de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen.
                                                            In 2021 heeft ze haar master afgerond onder begeleiding van Sam Drukker.
                                                            Anne is gefascineerd door de alledaagse werkelijkheid, zoals blijkt uit de serie geschilderde ramen. De gewone dingen bieden haar genoeg inspiratie.



                                                              Anne exposeert in de groep 'Jong Talent' in de voormalige Pastorie, Schoolstraat 2.


                                                              - Website Anne Mensinga




                                                              Morel

                                                              Morel

                                                              In het mooie dorp Ezinge biedt Morel een grote collectie glaswerk en kristal, met specialisatie Copier glaswerk. Verder serviesgoed, bestek, textiel en kandelaars voor het dekken van sfeervolle tafels. Ook vindt men er lampen, spiegels, meubelen, sieraden, tassen en nog veel meer.
                                                              De winkel in Ezinge, Allersmaweg 1, is geopend van vrijdag tot zondag van 13:00 - 18:00 uur.



                                                                Beide dagen te gast bij Kerkstraat 8.




                                                                Janine Neuteboom

                                                                Janine Neuteboom

                                                                Janine Neuteboom woont sinds kort in Usquert.
                                                                De laatste tijd heeft ze zich samen met haar partner Frans Niemans vooral bezig gehouden met het opknappen van Kerkstraat 4.

                                                                Janine geeft als beeldend kunstenaar de voorkeur aan het combineren van verschillende technieken: in haar etsen gebruikt ze scheursels, in haar aquarellen gebruikt ze gouacheverf, en in haar collages schildert of tekent ze. Ze wil graag eerst een aantal van haar werken opruimen voordat zij haar nieuwe atelier in gebruik gaat nemen.



                                                                  Janine exposeert in haar eigen pand, Kerkstraat 4.


                                                                  - Website Janine Neuteboom




                                                                  Erik van Ommen

                                                                  Erik van Ommen

                                                                  Erik van Ommen studeerde in 1983 af aan de Academie voor Beeldende Kunst Minerva in Groningen. Hij maakt figuratief werk en exposeerde in vele musea en galerieën in binnen- en buitenland. Erik maakt olieverfschilderijen, aquarellen, pastels, etsen, lino- en houtsnedes, sumi-e schilderingen en videofilms. Hij woont, werkt en exposeert in Atelier Brink 2, een oude pastorie op de historische Brink in Vries.

                                                                  Erik publiceerde onder meer boeken over de bijeneter, dwerggans, grauwe kiekendief, boerenzwaluw, kluut en ijsvogel. In 2013 verscheen het boek 'Het Waddenatelier'. In 2017 illustreerde hij 'Alle Vogels', het bekroonde boek van Koos van Zomeren. In 2018 publiceerde hij zijn 25ste boek 'Poldervogels', een schetsboek met meer dan 400 penseeltekeningen en Japanse houtsnedes. Zijn laatste boek is 'Spitsbergen - logboek van een kunstenaar' (2019) met schetsen, aquarellen, houtsnedes en schilderijen gebaseerd op een reis naar Spitsbergen in juni 2017. In 2021 kwam Vogelprenten, over het ontwerpen, snijden en drukken van een houtsnede. In oktober 2022 verschijnt er een grote jubileumuitgave met daarin een selectie van oud en nieuw werk.

                                                                  Voor VARA Vroege Vogels ontwierp hij het logo van de grutto, onze nationale vogel en voor de Frater Willibrordusprijs het logo van het oranjetipje. In 2016 verscheen, in opdracht van PostNL, het postzegelvel Griend - vogels van het wad.

                                                                  Hij beschouwt de wereld als zijn atelier en werkte buiten Europa onder meer in een groot deel van de USA, Canada, Japan, India, Egypte, Israël, Kenia, Mauritanië, Gambia, Senegal, Namibië en Zimbabwe. In 1994 was hij 'artist in residence' in de USA, in 2000 in Japan en in 2017 op Spitsbergen.

                                                                  (Foto: Zilverreiger)



                                                                    Erik van Ommen exposeert zijn werk in het woonhuis Kerkstraat 5.


                                                                    - Website Erik van Ommen




                                                                    Jelte Oosterhuis

                                                                    Jelte Oosterhuis

                                                                    Al meerdere decennia is Jelte Oosterhuis actief als freelance fotograaf. Eerst vooral in de persfotografie, later is daar ook onder andere studio- en reclamefotografie bijgekomen. Naast zijn opdrachtwerk is hij ook altijd 'vrij werk' blijven maken. En met dat werk exposeert hij regelmatig.

                                                                    (Foto: Graan)



                                                                      Beide dagen exposeert Jelte in zijn fotostudio naast z'n woonhuis.


                                                                      - Website Jelte Oosterhuis




                                                                      Pip Ovinge

                                                                      Pip Ovinge

                                                                      Pip Ovinge, 1996. In 2021 is Pip afgestudeerd aan de Klassieke Academie in Groningen. Ze schildert al haar hele leven maar haar liefde voor stillevens heeft ze de afgelopen jaren ontdekt. Het alledaagse is wat vaak terugkomt in haar werk. Gewone taferelen en voorwerpen waar je anders nooit 'echt' naar kijkt, dat vindt ze interessant om te schilderen.

                                                                      Instagram: @pipovinge_art



                                                                        Pip exposeert in de groep 'Jong Talent' in de voormalige Pastorie, Schoolstraat 2.


                                                                        - Website Pip Ovinge




                                                                        Paardencentrum 'Op de Heegswal'

                                                                        Paardencentrum 'Op de Heegswal'

                                                                        Paardencentrum 'Op de Heegswal' is het bedrijf van Kees en Petra Dekker, gestart in 1995. Het bedrijf is genoemd naar de boerderij waar de familie sinds 1994 woont. Vanaf 1768 is deze boerderij 'Op de Heegswal' al bewoond geweest.
                                                                        Het bedrijf biedt vele activiteiten rond de paardensport zoals stalling, rijlessen, koetsiersbewijs, verhuur van paard met koets.



                                                                          Op zaterdag en zondag rijdt Kees Dekker met een koets met paarden een route door Usquert. Op halteplaatsen kan men op- en uitstappen om een stukje door Usquert mee te rijden.


                                                                          - Website Paardencentrum 'Op de Heegswal'




                                                                          Truus Pinkster

                                                                          Truus Pinkster

                                                                          In de twee concertjes op 10 september in de boerderij Kloosterwijtwerd spelen Truus Pinkster klavecimbel, Joke Corporaal viool en Jonna Meeuwissen cello
                                                                          Zij kennen elkaar al lang vanuit het samen musiceren eerst in Diletto Musicale Groningen en nu in ensemble1718 ook in Groningen.Beide ensembles vertegenwoordigen een jarenlange traditie van samenwerking op hoog niveau tussen amateur-musici en professionals.
                                                                          Individueel laten we ons nog steeds begeleiden door lessen, masterclasses en andere vormen van scholing.
                                                                          Beide genoemde ensembles waren en zijn barok-ensembles. En ook wij spelen muziek uit de barok.

                                                                          In het eerste concert vertolken we solo-klavecimbelmuziek van Sweelinck en een sonate voor klavecimbel en viool van J.S. Bach.
                                                                          In het tweede concert komt solo-klavecimbelmuziek van Froberger aan bod, een sonate voor viool en basso continuo (klavecimbel en cello) van Händel en een sonate voor cello en klavecimbel van Vivaldi.



                                                                            Truus Pinkster, Joke Corporaal en Jonna Meeuwissen spelen op zaterdagmiddag in de historische ambiance van Kloosterwijtwerd.
                                                                            De afbeelding op de klavecimbel is gemaakt door schilder Peter Durieux.




                                                                            Jan Pitt

                                                                            Jan Pitt

                                                                            "Waar fotografie om draait? Het bevriezen van net die ene seconde; dat ene moment. Zo simpel ligt het eigenlijk." Jan Pitt verloochent zijn ingebakken Groningse nuchterheid niet. De essentie van fotografie mag dan weliswaar draaien om een geoefend, een geroutineerd scherp oog. Als het om het vastleggen gaat, spreekt hij liever over een "ambachtelijk bezig zijn".

                                                                            Zijn loopbaan in de fotografie begon in 1989 als persfotograaf, voor regionale dag- en weekbladen. Het hectische bestaan begon hem allengs tegen te staan. In het keurslijf van de alledaagse waan; dat beviel hem steeds minder. In 1999 besloot hij de stap te wagen. "Naast mijn krantenwerk kreeg ik steeds meer opdrachten. Opdrachten waarin ik mijn visie op de fotografie veel meer kwijt kon. Ik maakte er bij wijze van spreken een sport van af te wijken van de gebaande paden. Dat leverde wel eens gefronste wenkbrouwen bij de opdrachtgevers op. Maar als het resultaat uiteindelijk onder hun ogen kwam, was het tevredenheid troef. En dat sterkte mij om op de ingeslagen weg voort te gaan." Als passie heeft Jan het fotograferen van schreepswrakken binnen Europa. Inmiddels is er een boek verschenen 'Shipwrecks'.

                                                                            Van 2000 tot en met 2013 was hij aangesloten bij de British Institute of Professional Photography (BIPP); een samenwerkingsverband van internationale fotografen. "Ervaring uitwisselen, elkaar kneepjes leren en het vak in algemene zin op een hoger plan brengen. Als fotograaf ben je nooit uitgeleerd. Je kijk op de zaak verandert eigenlijk permanent."



                                                                              Jan Pitt exposeert in de fotostudio van Jelte Oosterhuis, Hoofdstraat 10.


                                                                              - Website Jan Pitt




                                                                              Ruben Postema

                                                                              Ruben Postema

                                                                              Rubens jeugd stond in het teken van het lezen en tekenen van stripverhalen. Om een vaardige tekenaar te worden is hij naar de Klassieke Academie gegaan. Waar hij ook een interesse voor de traditionele schilderkunst ontwikkelde. In zijn werk combineert hij deze twee verschillende werelden. De kennis die hij opdoet met het schilderen naar waarneming gebruikt hij weer om taferelen vanuit de verbeelding te kunnen schilderen. Zijn werken hebben dan ook vaak een sprookjesachtige sfeer en een fantasierijke voorstelling. Het gaat hem erom een verhaal te vertellen in één beeld in plaats van meerdere plaatjes.



                                                                                Ruben exposeert in de groep 'Jong Talent' in de voormalige Pastorie, Schoolstraat 2.


                                                                                - Website Ruben Postema




                                                                                Manuel Remerie

                                                                                Manuel Remerie

                                                                                Flamencogitarist Manuel Remerie is zijn muzikale loopbaan begonnen in de rock en blues en heeft in de loop der jaren in een grote reeks stad-Groninger bands gespeeld. De interesse in flamenco en de Spaanse gitaar was lange tijd sluimerend aanwezig, maar heeft zich in de laatste jaren tot een ware passie ontwikkeld, dusdanig dat de elektrische gitaar aan de wilgen is gehangen om zich volledig te kunnen concentreren op de virtuoze en temperamentvolle zuidelijke klanken.

                                                                                Invloeden van bijvoorbeeld Bossa-Nova en jazz zijn nooit ver weg maar de meeste inspiratie komt van de grote voorbeelden uit de laatste jaren van de vorige eeuw, Paco de Lucia, Tomatito en Moraito Chico.

                                                                                Manuel speelt solo maar het liefst met begeleiding van de rammelende glazen en het geroezemoes van een feestelijke 'fiesta'.



                                                                                  Op zaterdag- en zondagmiddag speelt Manuel flamenco in het atelier van Jacqueline Kasemier, Kerkstraat 8.




                                                                                  Richard&Ronald

                                                                                  Richard&Ronald

                                                                                  Sinds 2018 zijn Richard&Ronald bij elkaar gekomen als muzikanten. Na een optreden bij 't Zielhoes in Noordpolderzijl smaakte de samenwerking naar meer. Richard Hoek is een geboren en getogen Usquerder en schrijft de Groningse teksten en Ronald Nihot komt uit Leek en doet de muziek er omheen. Samen komen ze tot prachtige liedjes van pop tot ballads en vrijwel allemaal in het Gronings dialect. Ook zingen ze wel Nederlandse of Engelse covers tijdens hun optredens.

                                                                                  Op 1 mei 2019 kwam hun eerste single genaamd 'Prachtig Stee' officieel uit en die heeft het in de provincie zeer goed gedaan. Het behaalde zelfs plaats 43 in de lijst 'Alle 50 Goud' van RTV Noord. Op 1 november 2019 kwam de tweede Groningse single 'Allinneg op de A28' uit. Beide singles worden nog met regelmaat op de Nederlandse zenders gedraaid.

                                                                                  Op 14 maart wilde het duo meedoen met het Grunneger Laidjesfestival en schreef twee nieuwe Groningse nummers, maar het festival werd uitgesteld naar 26 september, dus dat gaat nog plaatsvinden.

                                                                                  Al met al een veelzijdig duo en een aanwinst voor de Groninger cultuur...



                                                                                    Het duo Richard&Ronald treedt op zaterdag- en zondagmiddag op bij het theeterras van Cobi, Zijlsterweg 18.




                                                                                    Cleo Rolloos

                                                                                    Cleo Rolloos

                                                                                    "Wij zien de dingen niet zoals ze zijn, wij zien de dingen zoals wij zijn."

                                                                                    De mens in al zijn schoonheid en gebreken weer te geven, dat is waar ik naar streef in mijn schilderijen. Toch laat ik ruimte over voor experiment en spontaniteit. Met als resultaat een sereen beeld waar wellicht iets aan wringt. Zo heeft de kijker de vrijheid zijn eigen gevoel en interpretatie erin kwijt te kunnen. Dankbaar ben ik dat ik les heb mogen krijgen van een groot aantal kunstenaars. Hun werken hebben mij geïnspireerd net als de bereidheid om hun kennis aan mij door te geven.



                                                                                      Cleo exposeert in de groep 'Jong Talent' in de voormalige Pastorie, Schoolstraat 2.


                                                                                      - Website Cleo Rolloos




                                                                                      Marietta Rust

                                                                                      Marietta Rust

                                                                                      Zangeres en gitarist Marietta Rust brengt samen met violiste Christel Postma een programma vol wereldmuziek. Fado's, gospels, spaans- en nederlandstalige luisterliedjes, mantra's en soefieliederen.
                                                                                      Veel afwisseling en veel interactie met het publiek.



                                                                                        Op zaterdagmiddag treden Marietta Rust en Christel Postma op bij Kerkstraat 2.




                                                                                        Herman Sandman

                                                                                        Herman Sandman

                                                                                        Herman Sandman (1965) is columnist/journalist bij het Dagblad van het Noorden. Hij groeide op in Stadskanaal, woonde en woont in Winschoten, Groningen en Slochteren en komt maar moeilijk los van de Veenkoloniën, het land van zijn jeugd.

                                                                                        Van zijn hand verschenen boeken als 'Inburgeringscursus Groningen' (co-auteur Frank den Hollander), 'De dronken rechtsbuiten', 'De laatste bus naar Slochteren', 'De lange leegte' en 'De eeuwige Veenkoloniaal'.

                                                                                        Naast deze column- en verhalenbundels schreef hij een boek over het literaire leven in de stad Groningen van 1945 tot en met 2005 en biografieën van saxofonist/chemicus Appie Alberts en voetballer Milko Djurovski, in zijn ogen de beste voetballer die ooist bij FC Groningen speelde.

                                                                                        Sandman kreeg in 2008 de eerste Groninger Persprijs en won in 2012 het Kees Stip Dictee. 'De dronken rechtsbuiten' werd verkozen tot het Beste Groninger Boek 2010/2011.

                                                                                        De Stadskanaalster verzorgt met singer/songwriter Bert Hadders het avond- of middagvullende programma 'Gezing & Geplaas', over Groningen en de Groningers. Ook in zijn eentje vertelt hij over het leven in het voormalige land van suikerbiet en strokarton, tegenwoordig koolzaad en aardgas.

                                                                                        Sandman heeft sinds 2017 een dagelijkse column in het Dagblad van het Noorden en werkt in zijn vrije tijd aan een boek over het Groningse kleinkunstduo Pé en Rinus.

                                                                                        (Foto: Robert van der Molen)



                                                                                          Op zondag verhaalt Herman uit eigen werk in de mooie tuin van Netteke Nienhuis, Wadwerderweg 5.




                                                                                          Marjan Schaap

                                                                                          Marjan Schaap

                                                                                          Marjan Schaap volgde de lerarenopleiding Ubbo Emmius handvaardigheid en tekenen en de Academie Minerva in Groningen en is sinds 1981 werkzaam als zelfstandig kunstenaar en docent.

                                                                                          Impressies van waarnemingen, zowel op verre reizen als dichtbij, zoals b.v. in haar dierportretten verwerkt zij in haar beeldend werk waarbij de schoonheid van imperfectie van groot belang is. Zij probeert de essentie van haar ervaringen in een beeld te vangen en zo door te dringen tot de ziel der dingen, buiten tijd en plaats om.
                                                                                          Deze invalshoek geeft haar werk een poëtische lading.



                                                                                            Marjan Schaap exposeert in de Pronkkamer van Kerkstraat 8.


                                                                                            - Website Marjan Schaap




                                                                                            Gert Sennema

                                                                                            Gert Sennema

                                                                                            In de werkplaats staan of liggen altijd onvoltooide objecten. Figuratief gebeeldhouwde mensen, dieren en dingen uit hout. Vaak zijn ze gemaakt vanuit een idee, wat geschetst op papier staat. De schetsen laten vaak een combinatie van twee motieven zien, die in materiaal of betekenis elkaar bevragen. Dit moet een ruimtelijk beeld genereren waarin spanning voelbaar is tussen het afgebeelde en haar uitdrukking (betekenis). De beelden komen voort uit het oeuvre, een gevolgtrekking uit het materiaal en de wens om te verrassen. Het beeld moet kloppen, het moet een intuïtieve logica incorporeren; het moet zich openbaren. Niet zelden is het idee op papier overtuigender dan de eerste ruimtelijke uitwerking. Tijdens het handelen krijgen beeldende motieven een eigen dynamiek en vorm en houdt het geen rekening met de uitgangspunten. Opnieuw moet het beeld haar geldigheid bevechten. De ruimte en de materie stellen eisen die niet in de twee dimensies gelden, bovendien werkt de suggestie op papier anders dan in de ruimte. Dit alles draagt ertoe bij dat de werkplaats gevuld is met verweesde houten dieren, dingen en mensen, die wachten op een context om sculptuur te worden. Beheersing kan het niet allemaal voor haar rekening nemen. Het spel is van even groot belang om de verbeelding vorm te geven, om het ongerijmde te omarmen en verwonderd te raken.



                                                                                              Gert Sennema beeldhouwt ter plekke uit ruw hout: hij gaat hakken in een perenboom. Deze perenboom is afkomstig uit de tuin van de voormalige pastorie in Usquert en is dit voorjaar omgewaaid.


                                                                                              - Website Gert Sennema




                                                                                              De Stadsgalerie

                                                                                              De Stadsgalerie

                                                                                              De Stadsgalerie is een galerie voor hedendaagse figuratieve kunst.

                                                                                              De galerie is in 2021 opgericht door 6 kunstenaars voor talloze kunstliefhebbers.
                                                                                              Naast het werk van de 6 oprichters, Annemarie de Groot, Esther Leuvenink, Magna Postma, Marein Konijn, Joost Doornik en Peter Durieux, wordt in de galerie ook regelmatig werk van gastexposanten tentoongesteld.

                                                                                              U vindt de Stadsgalerie in het centrum van Groningen aan de Oude Boteringestraat 7.



                                                                                                Kunstenaars van de Stadsgalerie exposeren in het pand aan de Raadhuisstraat 26.


                                                                                                - Website De Stadsgalerie




                                                                                                Trio Ed Stokman

                                                                                                Trio Ed Stokman

                                                                                                Dit trio bestaat uit Ed Stokman op gitaar, Jeroen Gerritsen en Maartje van Huissteden zang. Zij spelen en zingen op muziek gezette gedichten van o.a. Kopland, Nijhof en Lucebert.

                                                                                                De gedichten zijn door Ed Stokman op muziek gezet. De gitaar is de belangrijkste basis en ondersteuning voor de gedichten. Er wordt één- en meerstemmig gezongen. De muziek wordt als sfeervol ervaren. Het overkomen van de gedichten is natuurlijk het belangrijkste, er wordt veel aandacht besteed aan het goed verstaanbaar zingen. Na afloop krijgt het publiek de gedichten mee maar huis.



                                                                                                  Ed Stokman, Jeroen Gerritsen en Maartje van Huissteden treden op zondagmiddag op bij Kerkstraat 2.




                                                                                                  Patricia Suer

                                                                                                  Patricia Suer

                                                                                                  Patricia Suer heeft zich, na ruim 40 jaar beeldend theater te hebben gemaakt, mede door de pandemie toegelegd op het creëren van cortenstalen en bronzen beelden. Unieke vogelhuisjes, rietpluimen en allerlei bronzen vogels vormen een sieraad voor iedere tuin- en kunstliefhebber!

                                                                                                  Foto’s van haar werk zijn te zien op Facebook en Instagram
                                                                                                  En op YouTube een prachtige documentaire van Buddy Hermans over het werk van Patricia Suer.



                                                                                                    Werk van Patricia is te zien in de prachtige tuin van Kloosterwijtwerd.




                                                                                                    Three for Music

                                                                                                    Three for Music

                                                                                                    De muzikanten Three For Music (TFM) komen allen uit Usquert en wonen zelfs in dezelfde straat. TFM bestaat uit Flora Groeneveld, Ariean de Bie en Bill Arensma.

                                                                                                    Flora volgde lessen bij zangpedagogen in Nederland en Aruba en zong lange tijd opera en operette.
                                                                                                    Ariean begon als cabaretier en was daarnaast chansonnier.
                                                                                                    Sinds ongeveer 20 jaar vormen ze een duo met een breed repertoir. In 1990 vertrokken ze naar Flora's geboorteland Aruba en werden daar bekende gezichten door hun optredens op vele podia aldaar.

                                                                                                    Bill Arensma is ruim 50 jaar jazzgiterist en had les van Wim Overgauw en Jan Blok. Hij speelde op vrijwel alle jazzpodia en had enige tijd een eigen jazzcafé.

                                                                                                    Eenmaal buren in Usquert, bundelen ze hun krachten, waaardoor het toch al gevarieerde programma nog gevarieerder wordt. De voorstellingen zijn afwisselend vast repertoir en verzoeknummers (uit een keuzelijst). Het omvat Franse chansons, Country & Western, Beatles, Simon & Garfunkel, Dylan, Jazz, Braziliaanse bossa's en nog veel meer.



                                                                                                      Three for Music speelt op zaterdagmiddag in het Dorpshuis.




                                                                                                      George Tokaya

                                                                                                      George Tokaya

                                                                                                      George Tokaya (Surubaya, 1951) woont en werkt in Usquert. Na afronding van de opleiding op Academie Minerva, waar hij de vakken tekenen, schilderen en grafiek volgde, is hij de docentenopleiding Kunstvakken gaan doen. Hij heeft als teken- en schilder docent op het Hogeland College in Warffum gewerkt.

                                                                                                      Zijn werk is veelzijdig. Tijdens het afstuderen heeft hij installaties gemaakt en daarbij samengewerkt met Harold Pinter (www.haroldpinter.org - Poetry in Art). Daarnaast heeft hij een aantal stukken van Pinter geregisseerd met een eigen theatergroep.
                                                                                                      Tussendoor heeft hij portretopdrachten geschilderd. Ook grafisch heeft hij voor een aantal organisaties gewerkt.

                                                                                                      Het expressionisme van Werkman is terug te vinden in zijn huidige werk. Oeral voorstellingen hebben daarbij o.a. als leidraad gediend.

                                                                                                      (Foto: Dolen, 2017)



                                                                                                        George Tokaya exposeert bij Raadhuisstraat 28A.


                                                                                                        - Website George Tokaya




                                                                                                        Anne en Ati van Twillert

                                                                                                        Anne en Ati van Twillert

                                                                                                        In het voormalig Handelskantoor uit de jaren '30 woont en werkt Anne van Twillert, kunstenaar. Ze exposeert samen met haar zus Ati van Twillert onder andere de serie schilderijen 'Home with owl my heart', waar ze het afgelopen jaar samen aan gewerkt hebben.

                                                                                                        De tweelingzussen maken deel uit van het kunstenaarsgezelschap 'Uit de kunst in Usquert'. Deze groep kunstenaars heeft elke eerste zondag van de maand het atelier open voor bezoekers. Anne en Ati geven maandelijks teken- en schilderworkshops voor zowel volwassenen als kinderen. Naast de workshops bieden ze online tekenlessen aan.

                                                                                                        Er zal tijdens Monumentaal Usquert ook vintage en tweedehands huisraad uit onder andere Zweden te koop zijn in het prachtige pand van Anne.
                                                                                                        Zeer de moeite waard om te komen kijken.

                                                                                                        Anne op instagram: @atelierhuis11
                                                                                                        Ati op instagram: @artist_artandprints



                                                                                                          Anne en Ati exposeren in het voormalige Handelskantoor, een mooi pand uit de jaren '30, Streeksterweg 11.
                                                                                                          Ook verkoop van Zweeds loppis (tweedehands curiosa) in de winkel.


                                                                                                          - Website Anne en Ati van Twillert




                                                                                                          Het Verhalen Cabinet

                                                                                                          Het Verhalen Cabinet

                                                                                                          Het Verhalen Cabinet vertelt over de wonderbaarlijke reis van Nolles en zijn gezelschap en over het verblijf op Rottumeroog. Vermaak op Rottumeroog 1914-1918 is een muzikale en vermakelijke voorstelling over het wel en wee van de gemobiliseerde soldaten op Rottumeroog tijdens de Eerste Wereldoorlog met goocheltrucs van Nolles’ goochelleerling George Tokaya, muziek van Esther de Boer en Laura Iwema en een verhaal van Erik de Graaf. Het programma is gevuld met muziek en liedjes uit de periode 1914-1918.

                                                                                                          VERMAAK OP ROTTUMEROOG 1914-1918

                                                                                                          Het is zomer 1914. Na de moord op de Oostenrijkse kroonprins Franz-Ferdinand verklaart Oostenrijk-Hongarije de oorlog aan Servië. Een kettingreactie leidt tot strijd in heel Europa. Duitsland valt Frankrijk aan via België en Luxemburg. Engeland verklaart Duitsland de oorlog en Rusland richt zijn pijlen op Duitsland. De Grote Oorlog is begonnen.

                                                                                                          Nederland is neutraal, maar bereidt zich voor op wat komen gaat. Tweehonderdduizend soldaten worden opgeroepen om de neutraliteit aan de grenzen met België en Duitsland te bewaken. Ook langs de Noordzee- en de Waddenzeekust worden soldaten gelegerd. De noordelijkste wachtpost komt op Rottumeroog

                                                                                                          De gemobiliseerde soldaten komen er al snel achter waarom ze op Rottumeroog zitten. Er varen oorlogsschepen voorbij, er spoelen zeemijnen aan er vliegen ’s ochtends Zeppelins boven Rottumeroog langs naar Engeland om ‘s avonds weer terug te keren naar Duitsland. In november 1914 zien de soldaten vanaf het strand hoe een Engelse duikboot een Duitse torpedoboot tot zinken brengt. De oorlog is dichtbij, zonder dat de Nederlandse soldaten erbij betrokken raken.
                                                                                                          Het Departement van Oorlog huurt artiesten in om de manschappen te vermaken en de verveling te verdrijven. Bekende artiesten als Lou Bandy, Louis Davids en Koos Speenhof reizen naar alle uithoeken van het land om voor soldaten op te treden. In april 1915 reist de vermaarde goochelaar Henri Nolles met een klein revue-gezelschap van Rotterdam via Usquert en Noordpolderzijl naar Rottumeroog om voor het Marine Detachement op te treden.




                                                                                                            Het Verhalen Cabinet brengt op zondagmiddag 2x de voorstelling Vermaak op Rottumeroog in de historische ambiance van Hotel de Landbouw, om 13:00 uur en 15:00 uur. Toegangsprijs €7,50, te betalen bij locatie.


                                                                                                            - Website Het Verhalen Cabinet




                                                                                                            Elysia Verhoeven

                                                                                                            Elysia Verhoeven

                                                                                                            Elysia Verhoeven (Dussen, 1953)

                                                                                                            Elysia begon midden jaren 70 met keramiek in het atelier van Jan Mϋller in Orvelte. In de daar opvolgende periode verdiepte ze haar kennis van glazuren, het draaien van de vormen en van het stoken in diverse ovens. Uiteindelijk kwam haar queeste uit op het stoken van steengoed in een elektrische oven. Deze op hoge temperatuur gebakken klei is veel sterker dan het op lager gestookte aardewerk.

                                                                                                            Haar werk laat zich het beste omschrijven als lyrisch abstract, met hier en daar figuratieve motieven uit de natuur, waarin je o.a. eik, ginko, judaspenning en hedera kunt herkennen. Haar werk heeft stylistisch wel wat weg van Art-Nouveau en Jugendstil, hoewel het een zeer eigen karakter behoud. Dat komt niet alleen door de uitgesproken vormentaal, vaak uitgesneden met mesjes, maar dat komt ook door het gebruik van haar zelf ontwikkelde steengoed glazuur. Dat maakt haar werk zeer herkenbaar en uniek. Haar werk bestaat overigens uitsluitend uit unica.

                                                                                                            Gietmallen zul je in haar atelier niet aantreffen. Het is allemaal puur handwerk. Elysia gebruikt ook de afgewerkte houtplaten, waar Siemen houtsneden mee gedrukt heeft. Deze verwerkt ze tot doosjes, objekten en schalen. In het eindresultaat is zeker het grafische aspekt van de houtsnede te herkennen, maar toch krijgt het door het gebruik van pigmenten en glazuur een heel eigen karakter. Al meer dan 20 jaar werkt Elysia vanuit haar atelier aan de rand van Dwingeloo aan haar oeuvre, naast het grafiek atelier van Siemen.



                                                                                                              Elysia Verhoeven exposeert in Het Gemeentelijk Verzorgingsgesticht.




                                                                                                              Robert en Henny Visser

                                                                                                              Robert en Henny Visser

                                                                                                              Robert en Henny Visser hebben 35 jaar lang een Brocante winkel gehad "De Inloop" in Onderdendam. In al die jaren hebben ze ook hun verzameling aangevuld, waaronder Groninger Adco vazen, kurkentrekkers, Fries glas en Annagroen. Het is nu tijd om hun verzameling op te ruimen.



                                                                                                                Beide dagen zijn Robert en Henny Visser met hun collectie te gast in de theetuin van Cobi en Jan Wedema, Zijlsterweg 18, Usquert.




                                                                                                                Annemiek Vos

                                                                                                                Annemiek Vos

                                                                                                                In 1985 is Annemiek afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunst Minerva te Groningen in de richting schilderen/grafiek. Sindsdien is ze fulltime bezig als beeldend kunstenaar.
                                                                                                                Ze werkt het meest met olieverf. Verder maakt ze gouaches op papier en af en toe een zeefdruk. Ook heeft ze een aantal relatiegeschenken ontworpen
                                                                                                                Na Minerva heeft ze een eigen beeldtaal ontwikkeld die uitging van de werkelijkheid, maar met sterk vereenvoudigde beeldtaal.

                                                                                                                Annemiek heeft zich jaren bezig gehouden met het thema ‘huis’. Het begon met stadsbeelden en eindigde met een alleenstaand huis. Deze sobere manier van verbeelden heeft ze ook gebruikt voor de thema’s ‘kind’, ‘landschap’ en ‘muziek’.
                                                                                                                Tijdens een bootreis over de Oostzee in 2005 is ze, na jaren, weer naar de directe waarneming gaan werken. Dit gaf haar inspiratie voor een grote serie olieverfschilderijen met name van de stad Groningen waar ze al 40 jaar woont. Zo is ze dan toch weer aanbeland bij huizen, maar dan nu op een meer realistische wijze verbeeld. Van groot belang vindt ze de sfeer van het schilderij. Het weer type moet zeg maar ‘voelbaar’ zijn, of, zoals Minerva docent Diederik Kraaypoel ooit opmerkte: “Bij een goed landschap moet je de wind om je oren voelen waaien!"

                                                                                                                Haar manier van schilderen is impressionistisch, maar de beelden zijn eigentijds: auto’s voor een stoplicht, nieuwbouwhuizen, een haven, of de stad Groningen.
                                                                                                                Naast sfeer in het schilderij, vindt ze het belangrijk dat het werk spreekt tot de verbeelding van de toeschouwer. Het is geen foto realisme, er wordt iets gesuggereerd. Er valt meer te zien door gebruik van je eigen fantasie …



                                                                                                                  Annemiek Vos exposeert haar sfeervolle Groningse stadsgezichten in de historische ambiance van Kloosterwijtwerd.


                                                                                                                  - Website Annemiek Vos




                                                                                                                  Warffums Mannenkoor

                                                                                                                  Warffums Mannenkoor

                                                                                                                  Begonnen in 1899 in Warffum is het Warffums Mannenkoor in de loop der jaren uitgegroeid tot een koor dat niet meer weg is te denken uit de regio. Mannen die graag zingen en bovendien van gezelligheid houden vormen samen het Warffums Mannenkoor.

                                                                                                                  Een koor met een sterke band met het Groninger Hogeland. Serieus als het moet, maar altijd leuk! Het koor zingt 2-, 3- of 4-stemmig, a-capella of met pianobegeleiding van modern tot klassiek en in vele talen. Ieder jaar verzorgt het koor concerten, vaak samen met andere culturele verenigingen. Geregeld worden de mannen uitgenodigd om op manifestaties of in tehuizen te komen zingen. Het koor is een graag geziene gast op allerlei evenementen - groot en klein - of bij een kerstconcert: het koor doet het allemaal en graag.

                                                                                                                  Het koor bestaat momenteel uit 14 leden, 1e en 2e tenoren en 1e en 2e bassen. Vanaf 9 maart 2020 wordt gerepeteerd in de Rabozaal van de 'Op Roakeldaishal' in Warffum en wel op maandagavond van 19:30 tot 21:45 uur. Ze kunnen daar weer gezellig nazitten. Lid worden kan natuurlijk ook, graag zelfs.

                                                                                                                  Kom eens luisteren en kijken tijdens een repetitie of concert. Neem vrijblijvend contact op. Ook voor boekingen!



                                                                                                                    Het Warffums Mannenkoor Usquert treedt samen met Boreas, het Gemengd Zangkoor Usquert en de Zielrietzangers op in de Berlage Suite, gecomponeerd door Henk-Doeke Odinga, op zondagmiddag in de Petrus en Pauluskerk. Met verdere medewerking van Karen Versloot orgel, Liesbeth Wildeveld en Henk-Doeke Odinga, piano en Foske Hopma Zijlema als verteller.


                                                                                                                    - Website Warffums Mannenkoor




                                                                                                                    Hélène Wasser

                                                                                                                    Hélène Wasser

                                                                                                                    Beeldend kunstenaar Hélène Wasser (1947) woont en werkt sinds 1976 in Usquert. Op haar website is te lezen wat zij zoal deed op beeldend gebied in de jaren tot 2006. Sinds die tijd schildert zij iconen. Zij leerde het vak volgens 2 verschillende Russische orthodoxe schilderswijzen, eerst die van de Rus Andrej Rublov (1360 - 1430) en later bij de Stichting Vera Eikon volgens Robert de Caluwé (20e eeuw).
                                                                                                                    Gaandeweg schilderde ze ook hedendaagse, eigen ontwerpen. Ze schildert vaak in opdracht. In 2014 heeft Hélène over het iconenschilderen in eigen beheer een boek uitgegeven 'Iconen schilderen, mijn weg naar de vrijheid'.



                                                                                                                      Neem een kijkje in haar atelier, waar naast het tentoongestelde werk, haar boek, ansichtkaarten en handgemaakte kaarsen (van gerecycled kaarsvet) te koop zijn.


                                                                                                                      - Website Hélène Wasser




                                                                                                                      Jittie Wildeman

                                                                                                                      Jittie Wildeman

                                                                                                                      Jittie Wildeman (Schildwolde 1963) woont in de stad Groningen, volgde van 1981 tot 1986 haar opleiding aan de kunstacademie Minerva te Groningen. Tijdens Monumentaal Usquert zal ze haar 100 kattenportretten (8x9 cm) exposeren, waar ze 15 jaar aan heeft gewerkt. U bent van harte welkom om een kijkje te komen nemen, ze zal graag meer vertellen over het project en over de etstechniek.



                                                                                                                        In het pand Hoofdstraat 13 exposeert Jittie haar 100 kattenportretten.


                                                                                                                        - Website Jittie Wildeman




                                                                                                                        Dorry van de Winkel

                                                                                                                        Dorry van de Winkel

                                                                                                                        Dorry van de Winkel (Heerlen 1957) koos na haar afstuderen aan de Academie Minerva te Groningen in 1987 voor de aquareltechniek. Zij schildert naar waarneming verfijnde kleursensaties in portretten en stillevens. Het spel van pigment en water op papier is een avontuur, waar ze zich met elk schilderij aan overgeeft.

                                                                                                                        De onherroepelijkheid van de techniek zorgt voor de noodzakelijke spanning, iedere keer weer. Zij slaagt er schijnbaar moeiteloos in het maximale rendement uit de moeilijke en verraderlijke waterverftechniek te halen.

                                                                                                                        Haar liefde voor kleur en vorm, de natuur en de seizoenen, leeft ze vol uit in haar aquarellen van bloemen, die als bijna abstracte kleurexplosies tot leven worden gebracht.

                                                                                                                        (Foto: Roos, aquarel, 17,5 x 20 cm)



                                                                                                                          Dorry van de Winkel exposeert bij Streeksterweg 3.




                                                                                                                          Yakamoz Catering

                                                                                                                          Yakamoz Catering

                                                                                                                          Yakamoz Catering, gevestigd in de Gemeente Eemsmond, kan diverse soepen, broodjes en maaltijden leveren, maar hun specialiteit is Turkse lekkernijen.




                                                                                                                            - Website Yakamoz Catering




                                                                                                                            De Zielrietzangers

                                                                                                                            De Zielrietzangers

                                                                                                                            Het mannenkoor 'De Zielrietzangers' is begonnen als gelegenheids 'shantykoor' ter viering van het 75-jarig jubileum van de plaatselijke voetbalvereniging. Het eerste optreden was in mei 1995, de officiële oprichtingsakte werd gepasseerd op 11 november 1995 in het 'Zielhoes' van Noordpolderzijl. Vandaar de naam 'Zielrietzangers', een verwijzing naar het zielriet: de buitendijkse vaargeul van de sluis (ziel) naar open zee. Het koor bestond in november 2015 dus precies 20 jaar, een feit dat gevierd werd met een spektakelzangspul 'Ons Paradies'.
                                                                                                                            Vanaf het begin wordt uitsluitend in het Gronings gezongen, zowel origineel werk (Ede Staal en Wia Buze ontbreken niet in het repertoire) als zelf vertaald werk uit het Nederlands, Duits of Engels en ook hier en daar eigen werk.
                                                                                                                            Het koor bestaat uit 50- en 60-plussers en tegenwoordig ook 70- en 80-plussers, de mannen van het eerste uur; totaal steeds zo'n 25 zangers en 3 accordeonisten. De leden zijn voornamelijk afkomstig uit Usquert en omgeving of hebben daar een sterke binding mee.
                                                                                                                            Er is geen dirigent, de muzikale koers wordt door de Kaptain (Jan Zuidema) op ontspannen wijze aangegeven terwijl de optredens worden gepresenteerd door 'scheepskok' Jaap Nienhuis, voorheen bekend als weerman op RTVNoord.



                                                                                                                              De Zielrietzangers treden samen met Boreas Fanfare en Malletband, het Gemengd Zangkoor Usquert en het Warffums Mannenkoor op in de Berlage Suite, gecomponeerd door Henk-Doeke Odinga, op zondagmiddag in de Petrus en Pauluskerk. Met verdere medewerking van Karen Versloot orgel, Liesbeth Wildeveld en Henk-Doeke Odinga, piano en Foske Hopma Zijlema als verteller.


                                                                                                                              - Website De Zielrietzangers




                                                                                                                              Fiona Zondervan

                                                                                                                              Fiona Zondervan

                                                                                                                              Fiona Zondervan is beeldhouwer, dieren zijn haar modellen. Brons en steen is het materaal waarin zij werkt. Beweging, textuur en vanzelfsprekende vormen zijn haar basis ingrediënten.

                                                                                                                              Dieren geven haar houvast in deze wereld, en verbintenis. Het vergt goed kijken, naar de buitenkant, het uiterlijk, maar ook wat binnenin zit, en dan wat ze tot zich genomen heeft zo goed als ze kan weergeven.

                                                                                                                              Een beeld is geen biologische illustratie; de houding, de spiermassa's, het dier zelf is het verhaal. Ze tracht accuraat te zijn in de weergave maar niet noodzakelijkerwijs gedetailleerd. Hoe ver moet je gaan met realisme? Het is elke keer bedenken wat wezenlijk is om te vertellen.

                                                                                                                              Foto:Cheeta, brons, 48 cm hoog (detail), oplage 8



                                                                                                                                Fiona Zondervan exposeert in de serre van Hoogtjestraat 1.


                                                                                                                                - Website Fiona Zondervan