ARCHIEF 2016
[klik hier voor de actuele site]
ZA 10 + ZO 11 SEPTEMBER 2016
VAN 11.00 TOT 17.00 UUR


Aardse Elementen

Aardse Elementen

Aardse elementen - de stroom van energie tussen verstilling en beweging. Aardse Elementen is een versmelting van dans, muziek, multimedia, taal en schilderkunst. Het geheel is meer dan de som der delen. De muziek, dans en aankleding zijn geïnspireerd op de beleving van de elementen vuur, aarde, metaal, lucht, water en hout.
Aardse Elementen is een project van fotograaf Gerard Boymans en kunstenares Liefi Olivier. Een soortgelijk project is al met groot enthousiasme ontvangen tijdens de Strawinsky Manifestatie in Museum de Buitenplaats in Eelde. Rosita Steenbeek, schrijfster en spreker tijdens de manifestatie, noemde het een optreden van internationale allure. Kijkt u voor een impressie op de toegevoegde link.

Op zondag 11 september kan men in de Petrus en Pauluskerk vanaf 11:00 uur de vorderingen van de painters volgen die de dansers beschilderen. Onderwijl is er live muziek van strijkkwartet Mira, een videopresentatie en een bijzondere fototentoonstelling.

Om 13:30, 15:15 en 16:15 uur zijn er dansvoorstellingen door de professionele balletdansers, Karin Lambrechtse, Lex te Dorsthorst, Spikey Lee Claaesens. Deze dansers kunnen binnen het thema Aardse Elementen vrij improviseren. Voor de muzikale begeleiding zorgen violiste Salomé Bonnema en organist Ab Gramsbergen.  De manifestatie Aardse Elementen wordt op zaterdag 10 september geopend door burgemeester Marijke van Beek van de Gemeente Eemsmond. Deze opening wordt muzikaal omlijst door violiste Salomé Bonnema.

  Beide dagen zijn in de kerk de schitterende foto's van vorige performances te zien.

  Salomé Bonnema is een jonge (14 jaar) virtuose violiste. Zij is dit jaar tweede geworden in het Prinses Christina Concours. Ook was ze al te zien bij 'De Wereld Draait Door'. Beide dagen speelt ze een aantal keren solo.


  - Website Aardse Elementen
  Marjo van den Bekerom

  Marjo van den Bekerom

  De sieraden die Marjo van den Bekerom maakt zijn draagbaar en met een eigen signatuur. Marjo laat zich graag leiden door het verhaal. Zij houdt van eenheid met een (kleine) dissonant: eenduidige vormen met onverwachte speelse elementen.
  Koper en zilver, al dan niet in combinatie met foto's en plexiglas, zijn haar meest gebruikte metalen en materialen. Torens, de historische kerken van het noorden, huizen, fabrieken en flats zijn terugkerende onderwerpen.

  Haar atelier staat midden tussen het groen in haar grote stadstuin. Het is een lust om er te zijn. Haar sieraden zijn o.a. te koop in Groningen bij Pluimage, Grote Kromme Elleboog 14.


  • Woonhuis Hoogtjestraat 1


  (Verkoop)expositie in woonhuis Hoogtjestraat 1.

  Op de foto:
  Broche/klein object. Kerk Noordlaren. Koper, alpaca, kant.


  - Website Marjo van den Bekerom
  Marina Beukema

  Marina Beukema

  Zo'n 28 jaar geleden is bij Marina Beukema de belangstelling voor het quilten ontstaan. In de loop van de tijd heeft Marina meerdere cursussen en workshops gevolgd. Sinds 2002 is Marina lid van de quiltgroep 'De Duikvlucht' onder leiding van Dineke Ugen. De leden van deze quiltgroep gaan dieper op de materie in en exposeren regelmatig hun werk. Marina's werk bestaat uit traditionele quilts en vrijer werk waarin zij haar creativiteit de vrije loop laat.


  • Woonhuis Kerkstraat 4


  Het atelier van Marina Beukema is in haar woonhuis, Kerkstraat 4.
   Bij Tij en Ontij

  Bij Tij en Ontij

  'Bij Tij en Ontij' is het noordelijkste antiquariaat van Nederland op minder dan 2 km van het Groningse Wad. In de monumentale winkel in Kloosterburen staan meer dan 30.000 titels over filosofie, Azië, kunst, natuur en tal van andere onderwerpen. Wie wil kan er uren doorbrengen. Koffie en thee is volop voorradig. De winkel is bijna altijd open maar voor wie van ver komt is het raadzaam eerst even te bellen.


  • Woonhuis Torenstraat 7  - Website Bij Tij en Ontij
  Bladzij 20

  Bladzij 20

  Antiquariaat 'Bladzij 20' is een kleine winkel in Bedum, Molenweg 20, met een algemene voorraad. Het assortiment omvat zo'n 8000 boeken. Meer dan 2500 boeken hebben betrekking op Noord-Nederland. Hierbinnen voert de Groningana, boeken over de stad en provincie Groningen, de boventoon. Natuurlijk hoort hier ook literatuur in het Gronings bij. En boeken die zich afspelen in het Groningerland.


  • Woonhuis Raadhuisstraat 24  - Website Bladzij 20
  Jan Bodde

  Jan Bodde

  Jan Bodde is in 1980 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten 'Academie Minerva' in Groningen.
  Zijn werken ademen de sfeer van de schemering. De sfeer, die herinneringen oproept en uitnodigt tot introspectie. De geschilderde ruimte is een psychologische ruimte met een melancholieke ondertoon, waarin mensen, dieren en dingen maatloos en tijdloos figureren.
  De verbeelding van het denken over leven en vergankelijkheid.
  Hij woont en werkt in Baflo.

  Foto: 'Adem', 2015, 200x300 cm, gewassen inkt/ papier


  • Pastorie


  Jan Bodde exposeert zijn werk in de voormalige pastorie, Schoolstraat 2.
  René de Boer

  René de Boer

  René de Boer, geboren in Groningen (1945) werd opgeleid aan de Academie Minerva. Hij werkt sinds eind jaren zestig als ruimtelijk vormgever.
  Vaak maakt hij grote monumentale objecten die geÏnspireerd zijn op vormen uit de natuur. Die objecten hebben invloed op de omgeving. Indien mogelijk ontwerpt hij daarbij ook een omgeving voor het object (bv. Poort, 1986 Wagenborgen). Omgekeerd kan een bestaande omgeving aanleiding zijn om aan een object een specifieke vorm te geven (bv. Kringloop, 1984 Stadspark Groningen).
  Het uitgelezen materiaal bij uitstek dat René de Boer voor zijn omgevingsobjecten gebruikt is cortenstaal. Dit materiaal heeft een robuuste aardse uitstraling.
  René de Boer voert zijn objecten eigenhandig in zijn werkplaats te Usquert uit.

  Enkele bekende objecten zijn: de Boemerang in Beilen (1966), de Werkmanpoort bij het herinneringscentrum Kamp Westerbork (2000), Poort Kaap Noord (2003) op het noordelijkste punt van Nederland (gemeente Eemsmond) en in 2008 beelden langs de Tjonger, Hoornsterzwaag (een opdracht van Staatsbosbeheer).
   - Website René de Boer
   Boréas

   Boréas

   Op 30 augustus 1899 werd in Usquert het Harmoniekorps Boréas opgericht. Het aantal leden bij de oprichting was negentien. Rond 1918 was een omschakeling van Harmonie naar Fanfarekorps. In 1955 werd aan het korps een drumband toegevoegd, nu een van de beste van het Noorden. Bij een feestelijke uitvoering bij het 60-jarig jubileum in 1959 in Hotel het Gemeentehuis werd door Boréas voor het eerst in uniform gespeeld. Vele jubilea zijn intussen gevierd zoals het 100-jarig bestaan in 1999.
   De jaarlijkse uitvoering en het zomerconcert genieten grote belangstelling. Boréas speelt ook bij belangrijke gebeurtenissen in Usquert zoals de Dodenherdenking en de Usquerder Kermis.
   Boréas bestaat momenteel uit een Fanfare, een Malletband en Studio Noordenwind. Studio Noordenwind is de nieuwe naam voor het opleidingsorkest (voorheen Jeugdorkest). De 'studio' bevat opleidingen voor slagwerk en blaasinstrumenten. Ook is het mogelijk cursussen te volgen, bijvoorbeeld een Tambourmaitre cursus of AMV (Algemene Muzikale Vorming). AMV is een cursus voor hele jonge muzikantjes. Boréas laat deze kinderen kennis maken met 'de basis' van de muziek. Hierbij leren ze bijvoorbeeld omgaan met ritme, muzikaal gehoor, maar ook al met instrumenten. Dit is een opstapje voor de individuele muzieklessen.


   • Usquert
   • Garage Bultena


   Op zaterdag- en zondagmiddag zal een groep muzikanten van Boréas als dweilorkest door Usquert trekken.
   Op zondag spelen leden van Studio Noordenwind bij Garage Bultena, Raadhuisstraat 28.


   - Website Boréas
   Ilse Brul

   Ilse Brul

   Heldere en kleurrijke waddenkusten, de omgeving van oude dijken en de bijzondere landschappen zijn aanleiding voor schilderingen in aquarel, olieverf of ei-tempera.
   Het landschap en al wat zij er er met haar zintuigen ervaart, transformeert Ilse Brul naar een eigen beeldtaal door associaties en herinnering. In het atelier laat zij hiermee een schilderij ontstaan en schept zij een nieuw samenspel van licht, kleur en beweging.
   Tot en met 18 september is haar werk ook te zien in Kasteel Het Nijenhuis in Heino, behorend bij Museum de Fundatie, in de prachtige tentoonstelling 'De lyriek van het landschap, 100 jaar expressionistische landschapssschilderkunst in Nederland. En in de provincie Groningen zijn tot 19 juni in Museum Wierdenland in Ezinge een reeks schilderijen te zien waarvan enkele meereizen naar Monumentaal Usquert.


   • Woonhuis Raadhuisstraat 28A   - Website Ilse Brul
   The Destroyers

   The Destroyers

   De band 'The Destroyers' laten al sinds 1964 authentieke Rythm & Blues horen die in de beginjaren zestig zo populair werd gemaakt door Them, The Rolling Stones, The Animals, The Yardbirds en The Pretty Things. De band speelt klassiekers zoals 'Heart of Stone' van The Rolling Stones, 'Don't bring me down' van The Pretty Things en 'I can only give you everything' van Them.
   In 1999 speelde de band tijdens de Stones Party in Huize Maas aan de vooravond van het concert van The Stones in het Stadspark. In 2014 werd het 50-jarig jubileum gevierd met een optreden in zaal Astoria in Haren.
   De band bestaat uit: Jaap Bruins - zang, Henk Kruijthof - gitaar/zang, Rob van Andel - toetsen/zang, Gert-Jan van Ederen - bas, Gerard Groothuis - drum. Jaap, Gert-Jan en Gerard zijn al leden van het eerste uur.


   • Villa Langeheerd


   The Destroyers spelen zaterdag op het terras van Langeheerd, Wadwerderweg 8.


   - Website The Destroyers
   Doggy Few

   Doggy Few

   De Ierse feestband Doggy Few bestaat uit Erik, Peter, Lucas, Annelies, Ietsje en Michael. Doggy Few ontstond 12 jaar geleden in Groningen waar Peter Kelly, afkomstig uit Dublin, een 'Traditional Irish Music Bar' heeft. Hier zijn alle bandleden 'groot geworden' en met elkaar in contact gekomen. Sinsdien reist de band door heel Nederland met vrolijke dansmuziek, ruige liedjes over drank, maar ook melancholische ballads over liefde en afscheid.


   • Villa Biwema


   Doggy Few treedt in zijn volledige bezetting van 6-man op bij Villa Biwema, Streeksterweg 2.


   - Website Doggy Few
   Peter Durieux

   Peter Durieux

   Enkele malen per jaar vertrekt Peter Durieux naar Frankrijk om er te tekenen. Veel van deze tekeningen worden later gebruikt als onderwerp voor schilderijen, maar kunnen ook op zichzelf staan. De onderwerpen variëren van kusten en bootjes in Bretagne tot muurtjes, huizen en trappen in een totaal andere streek: de Ardeche. De tekeningen zijn soms schetsmatig, een andere keer zeer uitgewerkt. De schilderijen, in acrylverf, zijn altijd zeer gedetailleerd met afmetingen van briefkaartformaat tot meer dan een vierkante meter. Op het atelier zijn hiervan diverse voorbeelden te zien.
    - Website Peter Durieux
    Remco Ekkers

    Remco Ekkers

    Remco Ekkers werd geboren in Bergen (1941); groeide op in Den Helder, studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Groningen. Doceerde letterkunde aan de Noordelijke Hogeschool en de Rijks Universiteit te Groningen. Poëzielessen aan het FLMD en de Groninger Schrijversschool. Cursussen en lezingen over letterkunde en mythologieën.
    Vanaf 1999 freelance letterkundige.
    Remko Ekkers publiceerde 14 dichtbundels en 2 romans, verder verhalen in diverse tijdschriften.


    • Villa Kona


    Op zaterdag bij Villa Kona een optreden met twee verhalen; één van Maartje Wortel en één van Anna Blaman; verrassend en tot nadenken stemmend.


    - Website Remco Ekkers
    Aly Freije

    Aly Freije

    Aly Freije (Veelerveen, woonachtig in Groningen) kreeg in 2008 de Duitse Freudenthalpreis voor nieuwe Nedersaksische literatuur. Ze debuteerde met de Groningstalige bundel 'Wondpoeier', uitgeverij Kleine Uil, 2009. Haar tweede, Nederlandstalige bundel verscheen in 2016 bij uitgeverij In de Knipscheer. Haar wortels liggen in de Oost-Groningse Veenkoloniën en dat kleurt haar ervaringen en dagelijkse observaties nu. Het licht speelt een belangrijke rol in haar twee bundels, meer 'er vallen geen zwarte gaten in de nacht', ze is een grensganger geworden. Ze onderzoekt de werking van herinneringen en hoe daar via de taal toegang tot te krijgen is. Gedichten van haar verschenen ook in verzamelbundels en in diverse tijdschriften en op literaire websites. Een paar gedichten zijn ook in het Turks en in het Duits vertaald. Ze is schrijfdocent aan de Schrijversvakschool Groningen en recensent poëzie voor het literaire weblog Tzum.


    • Woonhuis Wadwerderweg 5


    Aly Freije treedt op zondag op in de tuin van woonhuis Wadwerderweg 5.


    - Website Aly Freije
    Gare du Nord

    Gare du Nord

    Gare du Nord is een kleine winkel vol brocante, antiek en kunst. Ontstaan uit liefde en passie voor mooie dingen, die zowel een modern als een antiek interieur een bijzondere uitstraling kunnen geven. Bij ons vindt u een mix aan stijlen van decoratieve curiosa en serieus antiek tot opvallende objecten en hebbedingen waar we graag iets over vertellen.
    U bent van harte welkom in onze winkel aan de Tuinbouwstraat 42 (ingang Akkerstraat) in Groningen op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13:00 - 18:00 uur. Buiten openingstijden even bellen voor een afspraak.


    • Woonhuis Streeksterweg 3    - Website Gare du Nord
    Jan Glas

    Jan Glas

    Jan Glas (1958, Uithuizen) is beeldend kunstenaar, schrijver, dichter, vertaler, zanger en redacteur. Hij dicht zowel in het Gronings als in het Nederlands. Jan Glas won diverse literaire prijzen zoals de Duitse Freudenthalprijs voor nieuwe Nedersaksische literatuur, Literaire Pries van Stichting t Groninger Bouk en het Belcampo Stipendium. Zijn gedichtenbundel 'Dubbel Glas' werd in 2012 bekroond met de Streektaalprijs van het Dagblad van het Noorden.
    Met voordrachten is hij te horen op verschillende festivals; in juni 2013 stond hij als eerste Groningstalige dichter op 'Poetry International'.
    Ook heeft een aantal van zijn gedichten met jazz formaties op cd gezet, waarbij hij ze zelf heeft gezongen.
    Van 2007- 2015 was Glas hoofdredacteur van 'Krödde, Grunneger Tiedschrift'. Hij is bedenker en redacteur van 'Webloug', een Groningstalig weblog, waarvoor hij ook columns schrijft. Sinds 2014 werkt Glas als projectmedewerker bij het Huis van de Groninger Cultuur.


    • Woonhuis Wadwerderweg 5


    Jan Glas treedt op zaterdag op in de tuin van woonhuis Wadwerderweg 5.


    - Website Jan Glas
    Peter en Rosalind Hanson-Alp

    Peter en Rosalind Hanson-Alp

    Na 14 jaar in het buitenland, zijn Peter en Rosalind Hanson-Alp in 2016 in Usquert neergestreken. Beide hebben ontwikkelingswerk gedaan zowel in Serra Leone als in Liberia.
    Peter heeft zich de laatste 7 jaar voornamelijk met zijn houtwerk en beeldhouwen bezig gehouden en Rosalind heeft altijd geschilderd wanneer en waar mogelijk.
    Na dit drukke leven zochten ze een rustige omgeving. Tijdens hun zoektochten werden ze verliefd op Usquert vanwege de architectuur in het dorp en de uitgestrekte vergezichten in de omgeving. Nu zijn ze in de startfase van hun bedrijf 'Nomoli', waarin Peter en Rosalind Hanson-Alp hun creativiteit bundelen. Samen gaan ze meubels maken uit een combinatie van oude en nieuwe materialen, verder ook andere decoratieve elementen voor interieurs.


    • Woonhuis Raadhuisstraat 11

    Hugo Hol

    Hugo Hol

    Hugo Hol (1944, Den Haag) heeft zich in 1976 aan de waddenkust in Den Andel gevestigd. Hij is gegrepen door de expressieve mogelijkheden van het messing en de techniek van het lassen; het werken met vuur.
    De werken van Hugo Hol dwingen de kijker op een andere manier naar de werkelijkheid te kijken. De monumentale blikvangers manifesteren zich niet alleen als vorm, maar ook als dynamische verbeelding van oerkracht en standvastigheid.
    Zijn werkwijze heeft onmiskenbaar schilderachtige kenmerken, zij het dat Hol schildert met metaal. Hij is een vakman die het gevecht met de materie als ultieme uitdaging ziet.


    • Villa Nicolaï


    Hugo Hol exposeert zijn beelden in de tuin van villa Nicolai, Wadwerderweg 3.
    Erik Hulsegge

    Erik Hulsegge

    Erik Hulsegge (Groningen, 1967) woont in Winschoten in een huisje met een tuintje en zijn Lientje. Erik werkt al twintig jaar bij RTV Noord. Al die jaren deed hij als journalist en columnist van alles bij de omroep, maar met name op de achtergrond. Zo is hij onder meer bedenker van de kennisquiz Klouk.
    Sinds een aantal jaren schrijft Hulsegge voor de zondagmorgen verhalen voor de website. Die verhalen vertelt hij in het Gronings in het radioprogramma Noordmannen.
    De verhalen over de dagelijkse beslommeringen van hemzelf en andere mensen werden zo populair dat er inmiddels ook een verzamelboek is verschenen: Numero Dertien.


    • Dorpshuis
    • Hotel de Landbouw


    Op zaterdag leest Erik Hulsegge voor uit eigen werk.
    Vanaf 11 uur in het Dorphuis, vanaf 12:15 uur in Hotel de Landbouw.
    Jacqueline Kasemier

    Jacqueline Kasemier

    Jacqueline Kasemier is geboren in Groningen en heeft haar opleiding genoten aan de Academie Minerva te Groningen. Zij woont en werkt in Noord-Groningen. Zij schildert in de traditie van de realisten en heeft een uitgebreid scala aan onderwerpen.
    Veel van haar onderwerpen ontleent zij aan de mythologie of de geschiedenis. Naast thematische voorstellingen schildert zij ook stillevens, landschappen en portretten in opdracht. Enkele hoogleraarsportretten in het Academiegebouw in Groningen zijn door Jacqueline in opdracht geschilderd.
    Een groot deel van het laatste werk is aan het onderwerp 'water' gewijd zoals vijvers, en grachten rond Groninger borgen en boerderijen. Zij is gefascineerd door de gelaagdheid die zichtbaar wordt door de spiegeling, transparantie en werelden in en op het water.


    • Woonhuis Kerkstraat 8


    Het atelier van Jacqueline Kasemier is open in haar woonhuis aan de Kerkstraat 8.


    - Website Jacqueline Kasemier
    Wianda Keizer

    Wianda Keizer

    Beeldend kunstenaar Wianda Keizer maakt ruimtelijk werk. Het zijn abstracte werken met een focus op de lijn, vaak de lijn aan de horizon, maar ook de repeterende lijnen van bv. bomen in het bos.
    Ze gebruikt de meest uiteenlopende materialen waar ze mee 'speelt' tot er een beeld is ontstaan dat zijn materiaal overstijgt. Het zijn subtiele werken met een streven naar eenvoud.

    Foto: PC, 2016, ijzer, paraffine, textiel, papier, 14x15x8 cm


    • Woonhuis Raadhuisstraat 28A    - Website Wianda Keizer
    Lissi

    Lissi

    'Lissi': Lisabeth (lis) en Silke (si) vormen samen het duo 'lissi'. Lisabeth is 13 jaar en zit in de tweede klas van het Praedinius in Groningen. Ze speelt cello en zit in het orkest van haar school. Silke is 15 jaar en zit in de vijfde klas van het Willem Lodewijk in Groningen. Ze speelt altviool sinds vorig jaar en zit in het JOG, Jeugd Orkest Groningen. Ze zijn speciaal samengekomen voor Monumentaal Usquert om regelmatig op te treden. Ze hebben een erg variërend repertoire. Zo spelen ze moderne muziek, maar ook wat weer klassieke stukken.


    • Villa Langeheerd


    Op zondagmiddag speelt Lissi op het terras bij Villa Langeheerd.
    Oleg Lysenko

    Oleg Lysenko

    Oleg Lysenko (1974, Oekraïne) studeerde bayan (Russische variant van de knoppenaccordeon) aan de vermaarde Tchaikovsky Muziek Academie in Kiev. Na zijn afstuderen bracht Oleg zijn eerste CD 'Awakening' uit. Hij zette zijn studie voort aan de Messiaen Academie in Nederland. Vervolgens specialiseerde hij zich in Argentijnse tango op bayan en bandoneon aan het Rotterdams conservatorium. Op de Internationale Accordeon Competitie in Italië won hij de eerste prijs met zijn vertolking van een werk van Victor Vlasov 'Vijf gezichten op het land van de Goelag archipel'. Dit was ook het titelstuk van zijn in 2012 verschenen CD.
    Oleg treedt regelmatig op als solist, maar ook met ensembles en theatergezelschappen.
    Hoogtepunten waren onder andere zijn optreden met het Rotterdams Philharmonisch Orkest in samenwerking met de Russische bariton Dmitry Hvorostovsky en soloconcerten op het internationale festival voor de Russische cultuur in Parijs. Hij trad op in de Spiegelzaal voor Radio 4 en bij het VPRO programma 'Vrije Geluiden'.
    Oleg heeft een voorliefde voor genre overschrijdende projecten waarbij beeldende kunst, literatuur en muziek elkaar aanvullen en in elkaar overvloeien. Zo trad hij op met schrijver en beeldend kunstenaar Armando, beeldhouwer en tekenaar Koenraad Tinel en met de schrijvers Stefan Brijs en Stefan Hertmans (auteur 'Oorlog en Terpentijn').


    • Woonhuis Kerkstraat 8
    • Villa Biwema


    Oleg Lysenko speelt op zaterdag in het atelier van Jacqueline Kasemier, Kerkstraat 8. Op zondagmiddag speelt hij bij villa Biwema, Streeksterweg 2.


    - Website Oleg Lysenko
    Mattie Gelati

    Mattie Gelati

    Mattie Gelati verkoopt in Groningen vanuit twee nostalgische Italiaanse ijswagentjes maar liefst 23 verschillende smaken ambachtelijk ijs. In 2006 is Mattie Gelati ontstaan toen op een regenachtige oktoberdag een van de huidige ijscokarretjes te koop stond. Dat karretje was gedeukt en gehavend, maar beantwoordde wel aan het doel: vers schepijs verkopen.
    Men rijdt een dagelijkse zomerroute, maar Mattie Gelati is ook in te huren voor evenementen en feesten.     Op zaterdag en zondag staat Mattie Gelati met hun ijswagen bij het Berlage Raadhuis


     - Website Mattie Gelati
     Toine Moerbeek

     Toine Moerbeek

     Toine Moerbeek (1949) volgde zijn opleiding op de Rietveldacademie in Amsterdam. Zowel schilder als dichter én componist probeert hij het Gesammtkunstwerk uit. Voor het ballet 'Augenblicke' van Johannes Bönig (Dresden) ontwierp hij in 1992 een decor, en voor de compositie 'Passion' van Joost Kleppe maakte hij in 1995 een primaire animatiefilm van houtsneden.
     In 1996 werd zijn getekende stripversie van het gedicht 'Metro' van Wim Brands opgenomen in de Franse vertaling van het tijdschrift 'Le cheval sans tête', een uitgave van AMOK, Parijs. Vanaf 1998 werkt hij aan 'Lucretia' dat in de periode 2000-2003 in zes delen verscheen als een getekend feuilleton in dichtvorm en daarna werd voortgezet in houtsnede, aquarel en schilderij, maar ook in koormuziek en solistenzang. Daarnaast publiceerde hij onder meer het boek 'Paard en beest' (1995, Van Oorschot, Amsterdam) over het leven en de schilderkunst en het boek 'Reve tot de vierde macht' (2004, Vantilt, Nijmegen) over literatuur en godsdienst.
     Van zijn houtsnedenseries maakt hij vaak tafelkleden, friezen voor de overloop of behang in een kamer, dit in particuliere opdracht. Eveneens in opdracht beschildert hij muziekinstrumenten zoals een klavecimbel.
     In de periode 1996-2000 was hij redacteur van het literaire tijdschrift 'Tirade' en in de periode 1999-2004 verzorgde hij het programma 'Het atelierbezoek' voor de VPRO radio.


     • Woonhuis Hoofdstraat 17

     Morel

     Morel

     In het mooie dorp Ezinge biedt Morel een grote collectie glaswerk en kristal, met specialisatie Copier glaswerk. Verder serviesgoed, bestek, textiel en kandelaars voor het dekken van sfeervolle tafels. Ook vindt men er lampen, spiegels, meubelen, sieraden, tassen en nog veel meer.
     De winkel in Ezinge, Allersmaweg 1, is geopend van vrijdag tot zondag van 13:00 - 18:00 uur.


     • Woonhuis Kerkstraat 8

     Ingeborg Nienhuis

     Ingeborg Nienhuis

     Oorspronkelijk afkomstig uit Zoutkamp is Ingeborg Nienhuis opgegroeid in een Groningstalig gezin. Zij is in 2005 afgestudeerd in de Nederlandse Taal- en Letterkunde op een masterscriptie over Nedersaksische streektaalliteratuur. Zij werkte na haar studie ruim tien jaar als docent Nederlands aan het Hogeland College in Warffum. Sinds april 2016 is zij de nieuwe streektaalfunctionaris, voorlopig tot eind 2016. Zij wil voor het doorgeven van het Gronings zoveel mogelijk digitale middelen inzetten.      Ingeborg Nienhuis opent Monumentaal Usquert 2016 op zaterdag 10 september in Hotel de Landbouw.


      - Website Ingeborg Nienhuis
      Paardencentrum 'Op de Heegswal'

      Paardencentrum 'Op de Heegswal'

      Paardencentrum 'Op de Heegswal' is het bedrijf van Kees en Petra Dekker, gestart in 1995. Het bedrijf is genoemd naar de boerderij waar de familie sinds 1994 woont. Vanaf 1768 is deze boerderij 'Op de Heegswal' al bewoond geweest.
      Het bedrijf biedt vele activiteiten rond de paardensport zoals stalling, rijlessen, koetsiersbewijs, verhuur van paard met koets.       Op zaterdag en zondag rijdt Kees Dekker met een koets met paarden een route door Usquert. Op halteplaatsen kan men op- en uitstappen om een stukje door Usquert mee te rijden.


       - Website Paardencentrum 'Op de Heegswal'
       Ynskje Penning

       Ynskje Penning

       Ynskje Penning is beeldhouwer en schrijver.
       Ynskje Penning heeft naast haar vrije werk zich gespecialiseerd in het boetseren van gelijkende portretkoppen, die naar verkiezing in brons of steen uitgevoerd worden. Ze maakt ze in opdracht niet alleen voor musea, bedrijven en overheden, maar vooral ook voor mensen privé.
       In haar vrije werk houdt ze zich vooral bezig met mens- en dierfiguren.
       Daarnaast is ze schrijver van romans, historische romans, kinderboeken en schoolboeken. Het boek 'Emo's Labyrint' gaat over abt Emo van Wittewierum, die in 1211-1212 naar Rome reisde om zijn beklag te doen bij de paus en de curie over de bisschop van Munster die hem zijn kloosterkerk had afgenomen. Het boek staat als feuilleton in het Dagblad van het Noorden.


       • Woonhuis Wadwerderweg 11


       Op Wadwerderweg 11 exposeert Ynskje Penning haar beelden, ook kan men hier haar boeken kopen.


       - Website Ynskje Penning
       Guillaume Pool

       Guillaume Pool

       Guillaume Pool (Paramaribo, 1930) is een uit Suriname afkomstig dichter, verteller en voordrachtskunstenaar. In 1964 emigreerde hij naar Nederland en vestigde zich in Groningen. In 1990 schreef hij zijn eerste gedicht in het Surinaams 'Prodokoko/Pronkerwtje', waarmee hij een van de winnaars werd van de Poetry Park Poëzieprijs in Rotterdam. Deze prijs zou hij later nog twee keer winnen (1994 en 1995) voor gedichten in de Nederlandse taal.
       Sinds 1993 beoefent hij de vertelkunst. De verhalen haalt hij uit de orale tradities van verschillende culturen, door hem bewerkt tot een eigentijdse presentatie. Ook maakt hij zelf verhalen, soms op verzoek verteltheater. Hij is uitgegroeid tot een vooraanstaand voordrachtskunstenaar en treedt in heel Nederland op.


       • Villa Kona
       • Woonhuis Kerkstraat 8


       Op zaterdag treedt Guillaume Pool op in het atelier van Jacqueline Kasemier, Kerkstraat 8.
       Op zondag kan men hem beluisteren in de tuin van de familie Kuipers, Raadhuistraat 7.
       Kees Romkema

       Kees Romkema

       Kees Romkema (1951) werkte als timmerman, meubelmaker, bouwkundig opzichter, bouwmeester bij de Loodskotter en had diverse leidinggevende functies in de sociale werkvoorziening. Hij ontwikkelde in de verschillende functies steeds meer zijn creatieve kanten. Vanaf 1998 is hij gevestigd als zelfstandig meubelmaker/ontwerper, de laatste jaren meer richting kunstwerken, o.a. het ontwerpen en maken van een huisartsenpraktijk in Usquert, de inrichting van een multifunctionele ruimte / liturgisch centrum in het 'Zonnehuis' in Zuidhorn, het maken van een kunstwerk in 'Ons Stee' in Bedum.
       In 2014 ontving hij de ontwerpprijs voor het ontwerpen van de jaarlijkse trofee voor de Culturele Prijs van de gemeente Eemsmond. Hij ontwierp en maakte vele unieke meubelen voor bedrijven en particulieren. Geïnspireerd door natuurlijke vormen en toevallige beelden die voorbij komen, komt hij tot verrassende objecten. Al zoekend en combinerend met wisselende technieken en oude en nieuwe materialen ontstaat een steeds afwisselende collectie kunstwerken.        Tijdens Monumentaal Usquert 2016 zijn naast de kunstwerken van Kees Romkema en de schilderijen van Francine Schrikkema ook de kunstwerken te zien uit een bijzondere samenwerking. De stijl van Francine leent zich uitstekend om te worden gecombineerd met het werk van Kees en leidt tot verrassende kunstwerken en veel plezier voor de kunstenaars. Het resultaat van deze samenwerking is te zien in 't Gemeentelijk Verzorgingsgesticht, Zijlsterweg 17.
        Voor meer informatie over het samenwerkingsproject: www.romkemaenschrikkema.nl


        - Website Kees Romkema
        Sax&Strings

        Sax&Strings

        Tel Maaike van der Meulen op haar tenor- en altsaxofoon en Koen Hendriks als gitarist op en je krijgt het jazz duo Sax&Strings. Twee geboren en getogen Hoogelandsters die inmiddels voor de studie zijn getransformeerd tot Stadjers. Het duo Sax&Strings speelt een breed repertoire aan bekende en minder bekende jazz standards, geheel op hun eigen manier. Nummers als Sunny, Summertime en Mercy Mercy Mercy zullen gegarandeerd voorbij komen. Begeleid door fijne akkoorden en basloopjes van Koen speelt Maaike haar swingende improvisaties. Zo zal Sax&Strings zorgen voor de muzikale omlijsting tijdens het weekend, maar ook de mogelijkheid bieden om even weg te dromen tussen de gesprekken door.


        • Hotel de Landbouw


        Sax&Strings zorgt voor de muzikale omlijsting bij de opening van Open Monumentendagen Eemsmond en Monumentaal Usquert op zaterdag 10 september in Hotel de Landbouw, verder zaterdagmiddag vanaf 13:00 uur.


        - Website Sax&Strings
        OBS Schoolproject

        OBS Schoolproject

        Op OBS Usquert wordt gewerkt aan een creatief project voor Monumentaal Usquert 2016. De werkstukken worden geëxposeerd in het Dorpshuis.


         Francine Schrikkema

         Francine Schrikkema

         Geboren 1963, studeerde autonoom schilderijen aan de Academie Beeldende Kunst Minerva in Groningen. Ze leeft en werkt in Huizinge in de provincie Groningen, dichtbij Noord-Duitsland waar veel van haar werk wordt tentoongesteld. Op de Greetsieler Woche, werd in 2004 haar compositie 'Teufelsmoor' met de Imke Folkerts Preis bekroond.
         Francine's werk boeit door haar spontane en krachtige schilderstijl waarmee ze haar kleuren en vormen aan het linnen toevertrouwt. Die in eerste instantie als een abstracte compositie zich voor je ontvouwen. Ze lijken daarbij, door de vibrerende spanning in de streken, op nabij en ver weg gelegen ruimte. De streken geven de twee-dimensionale schilderkunst onmiddellijk een ruimtelijke dieptewerking die onze blik naar het beeld trekt.
         Francine's beelden ontstaan in het atelier. Eerst dan, door ruimtelijk en in tijd afstand te nemen, verdicht zich haar voorstelling van het beleefde en van de herinnering, daarbij spelen persoonlijke waarneming en ervaring een belangrijke rol. Deze 'afdruk' van haar beleving is wat ze zoekt om op het doek vast te leggen. Bij dit geschilderd 'verslag' van Schrikkema kunnen de concreet opgedane indrukken van de natuur ook totaal verloren gaan, door zich te verliezen in het samenspel van kleuren, vormen en structuren die volledig in het 'nabeeld' zijn opgelost.


         • Villa Biwema


         Tijdens Monumentaal Usquert 2016 zijn naast de kunstwerken van Kees Romkema en de schilderijen van Francine Schrikkema ook de kunstwerken te zien uit een bijzondere samenwerking. De stijl van Francine leent zich uitstekend om te worden gecombineerd met het werk van Kees en leidt tot verrassende kunstwerken en veel plezier voor de kunstenaars. Het resultaat van deze samenwerking is te zien in 't Gemeentelijk Verzorgingsgesticht, Zijlsterweg 17.
         Voor meer informatie over het samenwerking : www.romkemaenschrikkema.nl


         - Website Francine Schrikkema
         Theater Joan

         Theater Joan

         Theater Joan: dat zijn Anja Poelma en Jolanda Ensink. In 2006 begonnen als een grapje, maar nu regelmatig optredend met kleurrijke en muzikale interactieve voorstellingen voor kinderen en volwassenen. Voor de kindervoorstellingen worden vaak het thema van de kinderboekenweek of de voorleesdagen als inspiratiebron gebruikt. Bij alle voorstellingen wordt het publiek actief betrokken. Meestal zit er een dansje in waarbij de kinderen mee mogen doen en vaak zijn er kleine rolletjes die door de kinderen gespeeld kunnen worden. Hierdoor blijven de kinderen geboeid, maar ook de aanwezige ouders genieten hiervan. Eerst speelden Anja en Jolanda alleen kindervoorstellingen zoals 'Heksen', 'Muis zoekt huis', 'Wiebelkriebel' en nog veel meer.
         Maar in 2010 werden ze gevraagd of ze ook een voorstelling voor volwassenen wilden doen. Dat resulteerde in 'Tena Ladies', een voorstelling waarin met veel zelfspot het leed van de (huis)vrouw wordt besproken en bezongen. Theater Joan kan de voorstelling aanpassen aan de actuele situatie, zo kan het gespeeld worden bij een jubileum, een verjaardag, of een andere gelegenheid.


         • Dorpshuis


         Op zaterdag én zondag treden zij om 14:00 uur op in het Dorpshuis met de voorstelling 'Het geheim van de haan'. Twee ridders moeten in opdracht van de koning op zoek naar zijn lievelingshaan. Deze haan is verdwenen en nergens te vinden. Er volgt een zoektocht waarbij de hulp van de kinderen wordt ingeroepen. De ridders, weliswaar hartsvriendinnen, krijgen ruzie. Maar als ze haan niet vinden, moeten ze voor straf naar het gevang. Hoe zal dat aflopen?
         Arnold Veeman

         Arnold Veeman

         Het Dagblad van het Noorden schreef bij uitkomst van zijn nieuwste cd: "Er zijn weinig musici in het Noorden die zo veelzijdig zijn als Arnold Veeman. De Hogelandster met Surinaamse roots componeert hedendaagse klassieke muziek, speelde in een metalband, maakt muziek voor films en musicals, én hij schrijft luisterliedjes in de streektaal. Iedereen kent natuurlijk 'Mien lutje laif', die prachtige ballad van alweer ruim een decennium geleden. 'Klaai', Veemans nieuwste Groningstalige cd met teksten van hemzelf en Jan Siebo Uffen, zal de liefhebbers van dat liedje zeker bekoren. Want hoe uiteenlopend de zestien nummers op 'Klaai' ook zijn, ze ademen dezelfde dromerige, donkere en poëtische sfeer als 'Mien lutje laif' terwijl ze iets rijker en spannender zijn."

         Met zijn nieuwe theaterprogramma 'Klaai' heeft Arnold Veeman veel succes. Hij vraagt zich af: Waar kom je vandaan, uit welke klei ben je gebakken? Liggen zijn roots in Suriname of toch in de Grunneger klaai? Pas onlangs bezocht hij Suriname en dat maakte veel los. In 'Klaai' voorziet hij zijn Groningstalige composities van een flinke scheut Surinaamse invloeden, wat resulteert in swingend, jazzy, vrolijk en divers.


         • Hotel de Landbouw


         Arnold Veeman geeft op zondagmiddag een aantal concerten in Hotel de Landbouw.


         - Website Arnold Veeman
         Maria Madelon van Velthoven

         Maria Madelon van Velthoven

         Maria Madelon (1967 Geldrop) is kunstenares, docent en autodidact. Na het behalen van haar VWO diploma, begon zij een opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Tijdens haar studie kwam ze erachter dat ze zich niet kon vinden in de bestaande lesmethoden en ontwikkelde ze een eigen werkmethode. Gebaseerd op de wetenschap van diverse theorieën over kleurleer ontwikkelde ze een methode om woorden zichtbaar te maken in schilderijen. Door het gebruik van verschillende kleurlagen kan ze met haar kleurtaal gevoelens dieper uitdrukken.
         Naast haar vrije werk schildert Maria Madelon ook in opdracht, zoals voor de Rabobank, het Martiniziekenhuis, Groningen Seaports en vele anderen. Zij maakt schilderijen van kerken en monumentale gebouwen die door haar op een bijzondere wijze met een eigen kleurpallet worden weergegeven.
         Zij wil graag haar manier van werken delen met geïnteresseerde bezoekers. Dat doet ze door lezingen in haar atelier. Ook tijdens 'Toes Toavel' kan iedere laatste zaterdag van de maand haar atelier bezocht worden. Meer info: www.toestoavel.nl


         • Woonhuis Raadhuisstraat 26         - Website Maria Madelon van Velthoven
         Paul de Vos

         Paul de Vos

         Paul de Vos studeerde aan de kunstacademie Minerva in Groningen en geluidsleer aan het Instituut voor Sonologie in Utrecht. Ook volgde hij later nog een vakopleiding meubelmaken van SH&M in Woerden.
         Deze opleidingen combineert hij in zijn werken, zo hebben sommige van zijn installaties en beelden ook geluid.
         Hij is betrokken bij veel activiteiten en workshops voor de jeugd, zoals het maken van lampen en muziekinstrumenten, lessen in tekenen, schilderen en kunstzinnige handvaardigheid.
         Hij woont en werkt in Winsum. Samen met zijn partner Anja de Vos-Bullinga heeft hij daar atelier Vosart.
         De laatste jaren is hij plastischer gaan werken en boetseert hij vooral portretten waarvan hij enkele op Monumentaal Usquert zal laten zien.


         • Pastorie


         Paul de Vos exposeert in de voormalige pastorie, Schoolstraat 2.


         - Website Paul de Vos
         Vriendenkring van het historisch kostuum

         Vriendenkring van het historisch kostuum

         De vriendenkring van het historisch kostuum stelt zich ten doel het cultureel erfgoed in stand te houden op het gebied van kleding behorende bij de oorijzerdracht van de noordelijke provincies uit de 18e en 19e eeuw.
         Originele kostuums, sieraden en accessoires worden steeds zeldzamer en kwetsbaarder. Sieraden bij de dracht behorend blijven meestal in familiebezit, zodat het niet gemakkelijk is een kostuum te complementeren.


         • Villa Langeheerd


         De leden van de vriendenkring geven op zondag 11 september een kostuumshow bij villa 'Langeheerd'.
         Wad'nJazz

         Wad'nJazz

         Wad'nJazz bestaat uit Wim Lietmeijer (gitaar en zang), Ruud Hofman (basgitaar) en Goffe de Vries (trompet en mondharmonica).
         Wad'nJazz beschikt over een afwisselend repertoire waarin swingende jazz, bossa's en ballads als hoofdgerecht op het menu staan. Soms een brutaal uitstapje naar hedendaagse muziek, maar dan wel overgoten met een eigen muzikaal sausje. Samen te vatten als 'smooth music', 'easy listening' en 'a little sophisticated'.


         • De Snuisterij


         Wad'nJazz treedt beide dagen op bij De Snuisterij, Boermanjeweg 9.


         - Website Wad'nJazz
         Hélène Wasser

         Hélène Wasser

         Beeldend kunstenaar Hélène Wasser (1947) woont en werkt sinds 1976 in Usquert. Op haar website is te lezen wat zij zoal deed op beeldend gebied in de jaren tot 2006. Sinds die tijd schildert zij iconen. Zij leerde het vak volgens 2 verschillende Russische orthodoxe schilderswijzen, eerst die van de Rus Andrej Rublov (1360 - 1430) en later bij de Stichting Vera Eikon volgens Robert de Caluwé (20e eeuw).
         Gaandeweg schilderde ze ook hedendaagse, eigen ontwerpen. Ze schildert vaak in opdracht. In 2014 heeft Hélène over het iconenschilderen in eigen beheer een boek uitgegeven 'Iconen schilderen, mijn weg naar de vrijheid'.


         • Woonhuis Torenstraat 6


         Neem een kijkje in haar atelier, waar naast het tentoongestelde werk, haar boek, ansichtkaarten en handgemaakte kaarsen (van gerecycled kaarsvet) te koop zijn.


         - Website Hélène Wasser
         Yakamoz Catering

         Yakamoz Catering

         Yakamoz Catering, gevestigd in de Gemeente Eemsmond, kan diverse soepen, broodjes en maaltijden leveren, maar hun specialiteit is Turkse lekkernijen.          Yakamoz Catering staat met een kraam met Turkse lekkernijen bij het pand Wadwerderweg 1.


          - Website Yakamoz Catering
          De Zielrietzangers

          De Zielrietzangers

          Het mannenkoor 'De Zielrietzangers' is begonnen als gelegenheids 'shantykoor' ter viering van het 75-jarig jubileum van de plaatselijke voetbalvereniging. Het eerste optreden was in mei 1995, de officiële oprichtingsakte werd gepasseerd op 11 november 1995 in het 'Zielhoes' van Noordpolderzijl. Vandaar de naam 'Zielrietzangers', een verwijzing naar het zielriet: de buitendijkse vaargeul van de sluis (ziel) naar open zee. Het koor bestond in november 2015 dus precies 20 jaar, een feit dat gevierd werd met een spektakelzangspul 'Ons Paradies'.
          Vanaf het begin wordt uitsluitend in het Gronings gezongen, zowel origineel werk (Ede Staal en Wia Buze ontbreken niet in het repertoire) als zelf vertaald werk uit het Nederlands, Duits of Engels en ook hier en daar eigen werk.
          Het koor bestaat uit 50- en 60-plussers en tegenwoordig ook 70- en 80-plussers, de mannen van het eerste uur; totaal steeds zo'n 25 zangers en 3 accordeonisten. De leden zijn voornamelijk afkomstig uit Usquert en omgeving of hebben daar een sterke binding mee.
          Er is geen dirigent, de muzikale koers wordt door de Kaptain (Jan Zuidema) op ontspannen wijze aangegeven terwijl de optredens worden gepresenteerd door 'scheepskok' Jaap Nienhuis, voorheen bekend als weerman op RTVNoord.


          • Molen Eva


          Op zaterdagmiddag een optreden van De Zielrietzangers bij Molen Eva.


          - Website De Zielrietzangers
          Zus&ik

          Zus&ik

          Zus&ik is illustratieduo Anne en Ati van Twillert (1979) wonend en werkend te Usquert. De tweeling ontwerpt o.a. kinderboeken, (wens)kaarten en geboortekaartjes. Naast hun beroep als vormgever en illustrator werken ze beiden als beeldend kunstenaar: Anne en Ati zijn afgestuurd aan Academie Minerva te Groningen (2001) en werken nu ruim tien jaar samen onder de naam Zus&ik.
          De zussen wonen met hun gezinnen in een groot pand opgedeeld in twee woningen, waar zij samen een ruim atelier delen. Hun bron van inspiratie ligt binnen handbereik; kinderen, dieren en dessins zijn speels en decoratief in hun werk verweven.
          "Het is een verrijking om samen te kunnen werken, iemand te hebben waarmee je je werk kunt bespreken. Wij begrijpen elkaars werk en vullen elkaar echt aan."
           - Website Zus&ik